Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. září 2022 11:00
Čas čtení 4:48
Tereza Šnajdrová

Jaké jsou priority pražských lídrů a lídryň do komunálních voleb? Zeptali jsme se

Jaké jsou priority pražských lídrů a lídryň do komunálních voleb? Zeptali jsme se
Zdroj: Refresher/David Marcin
POLITIKA ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA HNUTÍ ANO KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 V PRAZE PRAHA PRAHA SOBĚ SPOLU STAN ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Pražským lídrům a lídryním do komunálních voleb jsme položili několik otázek, které zajímají voliče. Kromě toho jsme jim ale dali prostor vyjádřit se i k tomu, co je pro ně prioritou.

V předvolebním speciálu jsme vyzpovídali pražské i brněnské lídry a lídryně do komunálních voleb. Ptali jsme se jich na témata ze společenských, ekonomických, ale i veskrze politických oblastí, která zajímají naše čtenářky a čtenáře.

Ptali jsme se na:
> Rostoucí ceny bytů a nedostupné bydlení.
> Aktuální dopravní situaci.
> Zda by se měla zvednout cena MHD, případně o kolik.
> Zákaz vjezdu osobních automobilů do centra města.
> Nedostatek volných míst ve školách a školkách.

Komunální volby se uskuteční již 23. a 24. září 2022. Připravili jsme sérii článků, v nichž představujeme názory politických stran a hnutí na témata, která zajímají naše čtenáře a čtenářky. Tentokrát jsme se lídrů a lídryň ptali, co je jejich prioritou.

Doporučeno
Komunální volby Praha 2022: Politických stran jsme se zeptali, jak budou řešit nedostatek volných míst ve školách a školkách Komunální volby Praha 2022: Politických stran jsme se zeptali, jak budou řešit nedostatek volných míst ve školách a školkách 19. září 2022 6:00
Všem lídrům a lídryním byla zaslána otázka:
Co bude vaší prioritou?

Piráti (Zdeněk Hřib): Chceme zvýšit dostupnost bydlení a připravit Prahu na změny klimatu

Mojí prioritou a prioritou Pirátů kandidujících na magistrát je zvýšit dostupnost bydlení a energetickou soběstačnost města, udržitelně rozvíjet dopravu, připravit Prahu co nejrychleji na změny klimatu a udělat z ní nejzelenější město Evropy.

Doporučeno
Zdeněk Hřib: Praha potřebuje masivní výstavbu městského nájemního bydlení, a to v počtech desetitisíců bytů Zdeněk Hřib: Praha potřebuje masivní výstavbu městského nájemního bydlení, a to v počtech desetitisíců bytů 21. srpna 2022 9:30

ANO (Patrik Nacher): Zlepšíme atmosféru v Praze a pomůžeme Pražanům v boji s chudobou

Když vynechám dopravu, bydlení, kapacity na školách, řešení krátkodobého ubytování a další obecná témata, o kterých jsem již hovořil, tak bych chtěl řešit dvě věci. Zlepšit atmosféru v Praze a pomoct Pražanům s tím, jak se jim zdražuje život. To teď bude kruciální téma, kterému se ostatně autenticky věnuji celý svůj civilní život. Šířím finanční gramotnost, hledám způsoby, jak ušetřit, kde uspořit, vysvětluji, jak fungují dílčí finanční produkty, investování, úvěry, co je výhodné a co není atd.

To podle mě bude pro mnoho Pražanů do budoucna zásadnější než doprava a bydlení, které jsou stálicemi. Zdražuje se život Pražana, benzín, nájem, vodné, stočné, svoz odpadu, energie… Někteří se mylně domnívají, že bohatá Praha rovná se bohatí Pražané. Ale tak to není. Musíme zabránit tomu, aby v bohaté Praze někteří Pražané jen živořili.

Doporučeno
Patrik Nacher: Nebudu odsuzovat ani Prague Pride, ani Alianci pro rodinu. Nevidím svět černobíle Patrik Nacher: Nebudu odsuzovat ani Prague Pride, ani Alianci pro rodinu. Nevidím svět černobíle 30. srpna 2022 6:00

Solidarita (Anna Šabatová): Rozvineme sociální služby, Pražanům ulehčíme od nákladů a prověříme možnost MHD zdarma

Naší prioritou bude výrazný rozvoj sociálních služeb: posílení kapacit terénních pečovatelských služeb i zvýšení platů v městských zařízeních i v těch, která jsou financována prostřednictvím grantů. Dále již zmíněná opatření v oblasti bydlení a tvořivé a důsledné naplňování klimatického plánu, aby se v městě dalo dobře existovat i v horkých letních obdobích (zeleň, vodní prvky, méně betonu).

Stěžejní nyní bude pomoc lidem od závažných dopadů zdražování energií i dalších základních věcí. Proto budeme chtít obyvatelstvu Prahy ulehčit od zvýšených nákladů a zavést opatření, kterými město může lidem pomoci přečkat současnou těžkou dobu – například zavedením obědů a školních výletů zdarma pro děti, snížením cen energií pro odběratele obecních firem. Prověříme také možnost dočasného zavedení MHD zdarma.

Doporučeno
Anna Šabatová: Koalici s ANO jsme si nezakázali, uvnitř strany jsme o tom ale nemluvili Anna Šabatová: Koalici s ANO jsme si nezakázali, uvnitř strany jsme o tom ale nemluvili 25. srpna 2022 6:00

SPOLU (Bohuslav Svoboda): Praze vrátíme budoucnost, obyvatelům budeme pomáhat

Mám především dvě velká přání. Chci Praze vrátit budoucnost. To není fráze, ale snaha o to, abychom jako město udávali směr nejen v rámci Česka, ale i celé střední Evropy. Máme na to. Stačí na to mít jen dobrý tým lidí. A ten ve SPOLU máme. Když se podíváte na první místa naší kandidátky, najdete tam specialisty na všechny důležité oblasti.

A druhé přání je ještě aktuálnější. Víme dobře, že nás nečekají lehké měsíce. Problémy se dotknou i Pražanů, a to i těch bohatších. Ve spolupráci s vládou jsme proto připraveni pomáhat, kde to jen půjde. A jsem si jistý, že spolu toto všechno zvládneme.  

STAN (Petr Hlaváček): Mladé generaci musíme připravit dobré podmínky pro život

Mě nejvíc trápí, že zvláště ta mladá generace má stále větší problém sehnat bydlení. Oni jsou často jazykově vybavení, často můžou pracovat odkudkoli, z chalupy v jižních Čechách po Lisabon. A pokud této generaci nepřipravíme dobré podmínky pro život v Praze, aby tu chtěli žít, pracovat a mít děti, ztrácí to město budoucnost. Musíme proto vyřešit krizi bydlení, nabídnout dostatek škol, ale také dbát na veřejný prostor, aby Praha byla příjemné město k životu. Moje priorita je dát Praze budoucnost.

Praha sobě (Jan Čižinský): Praha bude moderní metropolí a bude se v ní dobře žít rodinám, seniorům, studentům a dalším

To, co doposud. Aby Praha byla moderní metropolí, kde se žije dobře 365 dní v roce všem: rodinám, seniorům, studentům, lidem se znevýhodněním... Na tom už 4 roky na magistrátu pracujeme. Odstraňujeme bariéry z veřejného prostoru i MHD, stavíme nové tramvajové trati, mosty, zpřístupňujeme kulturu všem lidem, budujeme nové služby pro seniory i rodiny dětí se zdravotním znevýhodněním, opravujeme dva roky zanedbávané městské areály – výstaviště a tržnici – a zodpovědně spravujeme rozpočet města.

Neméně důležité je ale dívat se do budoucna, aby město neustále nebylo o krok pozadu za svým vlastním vývojem. Proto plánujeme rozpracovat stavbu okružního metra a řadu dalších projektů, aby Praha byla moderním a fungujícím městem skutečně pro každého.

Doporučeno
Jan Čižinský: Pokud by se současná opozice dostala do vedení města, radikálně se změní přístup k ekologii Jan Čižinský: Pokud by se současná opozice dostala do vedení města, radikálně se změní přístup k ekologii 18. srpna 2022 6:00

KSČM (Milan Krajča): Zasadíme se o dostupné bydlení, rozvoj infrastruktury s bezplatnou MHD a zdravotní péči pro všechny 

Praha dnes plní stránky novin coby město diletantství, korupce, klientelismu, mafiánských praktik a arogance moci. A i mimo v současnosti odhalované skandální kauzy je výsledek dosavadního vedení města naprosto tristní. Místo řešení problémů Pražanů totiž věnovalo svou energii spíše takovým ostudným záležitostem, jako je odstraňování veřejných připomínek na boj proti fašismu a na osvobození města od hitlerovské okupace.

I proto usilujeme o zásadní změnu. Jako komunisté chceme udělat maximum pro to, aby se v Praze žilo dobře všem, nejen hrstce nejbohatších. Naše vize je jasná – dostupné bydlení, rozvoj dopravní infrastruktury s bezplatnou MHD, zdravotní a sociální péče pro všechny, kvalitní a bezplatné vzdělání, posílení role občanů při rozhodování a také důsledná kontrola hospodaření s městským majetkem.

Komunální volby 2022

Komunální volby 2022, během kterých si Češi a Češky na další čtyři roky zvolí nové zastupitele na radnicích a magistrátech, se konají v pátek 23. září od 14:00 do 22:00 a v sobotu 24. září od 8:00 do 14:00. Volit mohou všichni občané České republiky, kteří v den voleb dosáhli věku 18 let, a to ve své obci.

K volbám si pak stačí přinést občanský průkaz nebo cestovní pas a volební lístky. Pokud bys je neměl, nemusíš se obávat. Od volební komise dostaneš lístky nové, které za plentou vyplníš, vložíš do šedé úřední obálky a vhodíš do urny. 

Volební systém v komunálních volbách je o něco složitější než ten uplatňovaný pro volby do Poslanecké sněmovny. Nekroužkuje se, ale křížkuje. Hlasy je možné rozdělit mezi kandidáty z více stran. Volič buď může zakřížkovat celou stranu, nebo jednotlivé kandidáty z různých stran podle vlastních preferencí. Křížků pak občané mohou rozdat tolik, kolik je členů zastupitelstva. 

Pokud by volič zakřížkoval politickou stranu nebo hnutí a zároveň by křížky rozdělil kandidátům stejné strany, křížky pro jednotlivé kandidáty by byly neplatné. V případě, že volič rozdá více křížků, než je členů v zastupitelstvu, jeho celý volební lístek bude neplatný. 

Kandidovat do komunálních voleb může každý občan České republiky, který je starší 18 let a má v obci, v níž kandiduje, trvalé bydliště. Kandidáty nominují politické strany, ale občané mohou kandidovat i nezávisle. Ještě předtím však musí odevzdat petici podepsanou občany oné obce, na které musí být tolik podpisů, kolik je v obci voličů. 

Ze statistik webu Volby vyplývá, že dvě třetiny kandidátů do letošních voleb jsou muži, nejčastěji ve věkové kategorii 45 až 49 let. Není výjimkou, že se mezi kandidáty nachází také senioři a seniorky ve věku nad 90 let.
Domů
Sdílet
Diskuse