Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. září 2022 6:00
Čas čtení 6:49
Ondřej Jarůšek

Sex, násilí a hrozba pro mládež. Toto je 10 zakázaných a cenzurovaných her

Sex, násilí a hrozba pro mládež. Toto je 10 zakázaných a cenzurovaných her
Zdroj: Epic Games/propagační materiál/volně k užití
TECH HERNÍ ŽEBŘÍČEK ZAKÁZANÉ HRY
Uložit Uložené

Zabíjení bohů, energetické nápoje, ale i sexuální násilí. I z takových důvodů byly hry cenzurovány nebo zcela zakázány. Podívej se, kterých her se to týkalo. Je mezi nimi i jedna česká.

Vývoj her je náročný proces plný nástrah. Kromě toho, že se tvůrci snaží pro hráče v první řadě vytvořit co nejlepší produkt, si občas musí dávat pozor i na pravidla zemí, kde svůj titul chtějí uvést. Co totiž projde na jednom trhu, může být na jiném trhu problém. A tak se občas stává, že daná hra musí být pro danou zemi speciálně upravena, nebo rovnou dostane ban.

V tomto článku ti představíme deset her, které byly zakázány nebo cenzurovány v různých zemích světa z různých důvodů. Jsou přitom mezi nimi i takové, u kterých tě to pravděpodobně velmi překvapí. V některých případech došlo k jejich zákazu i z bizarních, až úsměvných důvodů. A mezi zakázanými tituly najdeš i jednu českou hru.

Zakázaným nebo cenzurovaným hrám jsme se věnovali i v minulosti. Pokud tě proto zajímají další tituly, které dostaly z různých důvodů ban, navštiv náš starší článek. Níže do komentářů nám potom napiš, kterou z uvedených her jsi hrál*a a co si o cenzuře daných titulů myslíš.

Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back

crash bandicoot
Zdroj: Naughty Dog/propagační materiál/volně k užití

Cenzura se zdaleka netýká pouze násilných her nebo stříleček s hektolitry stříkající krve, ale i na první pohled zcela neškodných titulů. Jako je třeba kultovní plošinovka Crash Bandicoot 2 z roku 1997. Ta musela být v Japonsku před vydáním upravena kvůli jedné z animací „smrti“, při které našeho vakojezevce zmáčkne pilíř a zůstane po něm jen hlava s chodidly. Tuto kuriózní situaci popsal Andy Gavin, jeden ze spoluzakladatelů studia Naughty Dog (které slavnou sérii Crash Bandicoot vytvořilo), na svém blogu, kde citoval kolegu Jasona Rubina.

Doporučeno
Zabíjej nacisty i nechutné démony z pekla. Našli jsme 10 nejlepších stříleček, které tě přivedou do varu Zabíjej nacisty i nechutné démony z pekla. Našli jsme 10 nejlepších stříleček, které tě přivedou do varu 1. listopadu 2023 17:00

Pro japonský trh musela být tato scéna upravena kvůli sériovému vrahovi, který ve stejném roce, kdy byla hra vydána, zabil dvě děti ve věku 10 a 11 let. Jednomu z nich ruční pilou uřízl hlavu a zanechal ji společně s botami oběti před školou, kterou zavražděný chlapec navštěvoval. Pachatelem byl 14letý student, který byl v červnu 1997 dopaden a k činu se přiznal. Scéna zmáčknutého Crashe, ze kterého zůstává jen zmíněná hlava s botami, evokovala Japoncům právě tuto tragédii, proto ji tvůrci před vydáním na tamním trhu upravili.

RapeLay

rapelay
Zdroj: Illusion/propagační materiál/volně k užití

Jsou hry, které byly zakázány nebo cenzurovány kvůli politické ideologii dané země, podobnosti s reálnými událostmi, kulturním odlišnostem nebo třeba černému humoru. A pak je hra jako RapeLay, u které je zarážející už jen to, že vůbec vznikla.

Už samotný název je poměrně výmluvný. V tomto titulu japonského studia Illusion se hráč ujímá role sexuálního násilníka (v japonštině takzvaný chikan), který pronásleduje a znásilní dvě nezletilé dívky (12 a 17 let) a jejich matku. Nejmladší z nich se ještě předtím navíc nevhodně dotýká v metru. Ve hře je možné taky jednu z dívek oplodnit a přinutit ji k potratu.

Asi netřeba dodávat, že v různých zemích byla hra přísně zakázána, například na Novém Zélandu, v Malajsii, Indonésii, v Číně, Argentině a dalších státech. Proti hře vystoupili politici, feministické spolky a hnutí či část samotných zákazníků a zákaznic. Prodej zakázal i internetový obchod Amazon.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 121766 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse