Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
20. září 2022 18:21
Čas čtení 1:08

Každé čtyři sekundy zemře na světě hlady jeden člověk, akutním hladem trpí skoro 350 milionů lidí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Každé čtyři sekundy zemře na světě hlady jeden člověk, akutním hladem trpí skoro 350 milionů lidí
Zdroj: WFP

„Je hrozné, že i přes všechny technologie v oblasti zemědělství, které máme k dispozici, řešíme ve 21. století stále otázku hladomoru,“ uvedly organizace v dopise, který zaslaly politickým lídrům.

Každý den zemře na světě hlady přibližně 19 700 lidí, každé čtyři sekundy tedy jeden člověk. Vyplývá to z odhadů přes 200 nevládních organizací ze 75 zemí, které v úterý vyzvaly světové lídry k podniknutí konkrétních opatření k ukončení globální potravinové krize. Informovala o tom agentura TASR.

Situace se navzdory slibům zhoršuje

Nevládní organizace poslaly otevřený dopis představitelům států, kteří se účastní Valného shromáždění OSN v New Yorku. Vyjádřily v něm znepokojení nad prudce stoupajícími případy hladomoru. „Neuvěřitelných 345 milionů lidí trpí akutním hladem, což je dvakrát více, než v roce 2019,“ píší organizace v dopise a dodávají, že „navzdory slibům světových lídrů, že hladomor se již ve 21. století nesmí zopakovat, hrozí riziko jeho vzniku zejména v Somálsku“.

Podle organizací je hrozné, že i přes všechny technologie v oblasti zemědělství, které máme k dispozici, řešíme ve 21. století stále otázku hladomoru. Upozornily také, že hladomor se „netýká pouze jedné země či jednoho kontinentu a rovněž nemá jen jednu příčinu“.

Alarmující čísla v Africe

Nejhorší situace přesto zůstává na africkém kontinentu. Světový potravinový program (WFP) v srpnu varoval, že počet lidí ohrožených hladomorem v oblasti Afrického rohu se zvýšil na 22 milionů. Jen v samotném Somálsku ohrožuje nedostatek potravin 7,8 milionu lidí, což je přibližně polovina populace.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Ve východní Africe naléhavě potřebuje jídlo 21 milionů lidí. Nejkritičtější situace dlouhodobě zůstává v Etiopii, Somálsku, Keni a Jižním Súdánu. Zatímco první tři zmíněné země čelí nejhoršímu suchu v historii, Jižní Súdán sužují už pátý rok velké záplavy.

Jen v Somálsku bude humanitární pomoc letos potřebovat 7,7 milionu lidí. Přibližně polovina dětí v této zemi je pravděpodobně akutně podvyživená. V Etiopii hynou kvůli nedostatku vody hospodářská zvířata. Všechny země čelí také ozbrojeným konfliktům a důsledkům nemocí včetně covidu-19.

Zpět
Sdílet
Diskuse