Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. září 2022 14:30
Čas čtení 5:34
Jakub Paulík

Kdo se stane králem v House of the Dragon? Takto skončí seriál podle knih

Kdo se stane králem v House of the Dragon? Takto skončí seriál podle knih
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY HOUSE OF THE DRAGON
Uložit Uložené

Události ze seriálu jsou již jasně dány. Otázkou je, do jaké míry se budou scenáristé držet knih.

Seriál House of the Dragon má za sebou polovinu první série a diváci stále více přemýšlejí nad tím, kdo usedne po smrti Viseryse I. na trůn. Bude to princezna Rhaenyra, kterou následovnicí jmenoval král? Ujme se trůnu její mladší bratr Aegon? Nebo bude králem někdo úplně jiný?

Nemůžeme s jistotou říci, jakou cestou se vydají tvůrci HBO, ale podívali jsme se na to, jak takzvaný Tanec s draky dopadl podle představ spisovatele George R. R. Martina.

Naše redakce se v článcích věnuje také nejnovějším filmovým a seriálovým hitům. Rovněž jsme se proto podívali i na knižní předlohu seriálu The Rings of Power (článek 1, 2, 3 a 4). Staň se členem klubu Refresher+ a podpoř tvorbu, která tě baví.

UPOZORNĚNÍ: Následující text bude obsahovat masivní
spoilery ze světa House of the Dragon.
Rhaenyra
Zdroj: HBO

Bude Rhaenyra Targaryen královnou?

Pátá část první série nám ukázala, že se zdravotní stav krále Viseryse I. výrazně zhoršuje. Je tak jen otázkou času, kdy bude na jeho místo muset nastoupit následovník. Někteří mají v dědictví trůnu jasno, ale jiní, jako například Otto Hightower, předpokládají, že Rhaenyřino nástupnictví nebudou všichni akceptovat. Slova bývalého pobočníka krále se ukáží jako pravdivá, o což se i sám Otto Hightower postará, ale od jejich naplnění uběhne ještě mnoho let – což však v případě seriálu může znamenat pár částí.

Princ Laenor Velaryon a Rhaenyra Targaryen, kteří se vzali v roce 114 AC (AC je zkratkou „After the Conquest“ – po dobytí – jde o odkaz na rok, kdy se stal Aegon Dobyvatel králem – pozn. red.), budou vychovávat tři děti – Joffreyho, Jacaeryse a Luceryse. Vzhledem k tomu, že jejich děti nebudou mít platinovou blond barvu vlasů, mezi šlechtou se začne proslýchat, že je Rhaenyra zplodila s milencem sirem Harwinem Strongem (synem králova pobočníka). Této možnosti nasvědčuje také skutečnost, že je Laenor homosexuál.

Doporučeno
Brutální Aemondova odplata za oko i první Rhaenyřin sex. Rozdíly mezi knihami a seriálem Brutální Aemondova odplata za oko i první Rhaenyřin sex. Rozdíly mezi knihami a seriálem 27. října 2022 14:30

V roce 120 AC zemře princeznin muž Laenor rukou svého údajného milence (říká se, že ho zaplatil Daemon). Zanedlouho se Rhaenyra tajně vdá za svého strýce Daemona Targaryena, kterému ve stejném roce zemřela druhá manželka. Společně budou vychovávat syny Viseryse a Aegona.

V roce 129 AC, kdy zemře král Viserys I., se bude těhotná Rhaenyra nacházet na Dračím kameni. Na trůn během její nepřítomnosti v hlavním městě korunují králem jejího mladšího bratra Aegona, syna Viseryse I. a Alicenty Hightower, který se tak stane králem Aegonem II. Roli jeho pobočníka přebere Otto Hightower, který za Aegona II. od začátku orodoval.

Když se Rhaenyra dozví, co se stalo, spustí se u ní předčasný porod, při kterém umírá její dcera Visenya. Zanedlouho se princezna nechá ve společnosti svých podporovatelů korunovat královnou, čímž se rozpoutá válka známá jako Tanec s draky.

Rhaenyra ve snaze o získání podpory posílá syny Jacaeryse a Luceryse na návštěvu významných rodů. Lucerys je však cestou zabit Aemondem, jedním ze synů Alicenty Hightower, který jezdí na obávaném draku Vhagarovi. Jacaerys zanedlouho umírá v boji, podobně jako jeho bratr Lucerys.

Rhaenyře se v roce 130 AC podaří dobýt hlavní město, ve kterém ovšem bude vládnout jen půl roku. Během masivního povstání lidu zemře také Rhaenyřin syn Joffrey a drak Syrax. Rhaenyra se pokusí uprchnout z hlavního města, ale nakonec ji na Dračím kameni zradí vlastní lidé a její nevlastní bratr Aegon II. ji nechá předhodit draku Sunfyrovi. 

Rhaenyra
Zdroj: HBO

Jak dopadne Daemon Targaryen?

Krátce po svatbě Laenora Velaryona a Rhaenyry Targaryen si Daemon vezme za manželku Laenu Velaryon, Laenorovu sestru (v seriálu ji rod Velaryonů nejprve nabídl králi Viserysovi I., ale ten ji odmítl kvůli nízkému věku). V roce 116 AC se jim narodí dcery Baela a Rhaena, které se zasnoubí s Rhaenyřinými syny Jacaerysem a Lucerysem.

Doporučeno
RECENZE: House of the Dragon (HBO) RECENZE: House of the Dragon (HBO) 24. října 2022 15:30

Laena Velaryon umírá v roce 120 AC, stejně jako její bratr Laenor (v jejím případě se však jedná o úmrtí při porodu). Daemon si za třetí manželku bere svou neteř princeznu Rhaenyru. Po korunování Aegona II. králem podporuje svou ženu a jejím jménem bojuje proti nepřátelské straně.

Po smrti Luceryse Velaryona, kterého zabije princ Aemond, naplánuje Daemon pomstu. Najme vrahy, kteří zavraždí prince Jaehaeryse, prvorozeného syna krále Aegona II. Po dobytí hlavního města Rhaenyrou v roce 130 AC hledá Daemon Aemonda, bratra krále Aegona II.

Daemonovi na této cestě pomáhá dívka jménem Nettles, bastardka Targaryenů, která dokáže jezdit na drakovi. Nettles a další bastardy naverbovali Targaryeni proto, že měli nadbytek draků, ale nedostatek jezdců.

Rhaenyra časem nabude podezření, že je Nettles Daemonovou milenkou, a tak ji chce dát zavraždit. Když se to Daemon dozví, pošle raději Nettles pryč a nadále pátrá po Aemondovi. S ním se setkává v ohromujícím souboji na dracích, během kterého zabodne meč do jeho oka, ale sám ze svého draka spadne z velké výšky na zem. Tělo Daemona Targaryena se oficiálně nikdy nenašlo. Říká se však, že možná pád přežil a podařilo se mu dostat za Nettles, která na něj někde čekala. 

Daemon
Zdroj: HBO

Zamíchá lord Corlys Velaryon kartami?

Hlava rodu Velaryonů Corlys ve sporu mezi Targaryeny zpočátku podporuje nárok Rhaenyry, která byla manželkou jeho syna Laenora. Jeho armáda během bojů s Aegonem II. tvoří polovinu královniných ozbrojenců. Význačným přínosem je přitom zejména jeho lodní flotila. Corlysova žena Rhaenys Targaryen umírá v roce 129 AC v bitvě s králem Aegonem II. a jeho bratrem Aemondem.

Doporučeno
Targaryeni: Jeden z králů uspořádal oslavu plnou sexu a alkoholu. Potom nechal všechny zabít Targaryeni: Jeden z králů uspořádal oslavu plnou sexu a alkoholu. Potom nechal všechny zabít 22. října 2022 14:30

Před dobytím hlavního města Rhaenyrou v roce 130 AC se Corlys stává královniným pobočníkem. Corlys následně Rhaenyře navrhuje mírové řešení situace, podle kterého by poslala své nevlastní bratry Aemonda a Aegona II. k Noční hlídce, což ale Rhaenyra odmítá.

Corlys je později obviněn ze zrady a uvězněn, a proto jeho vojska přestanou bojovat za Rhaenyru. Po útěku Rhaenyry z hlavního města ho král Aegon II. osvobozuje. Králova matka Alicent Hightower od Corlyse žádá, aby podpořil nárok jejího syna.

Corlys souhlasí pod podmínkou, aby se Jaehaera (dcera Aegona II.) a Aegon III. (syn Rhaenyry a Daemona) vzali. Aegon II. nicméně trvá na zničení Rhaenyřiny linie. Jeho vláda netrvá dlouho, protože v roce 131 AC se zapojením lorda Corlyse umírá na otravu. Corlysovi se podaří za zradu vyhnout trestu smrti a v roce 132 AC umírá stářím. 

Corlys Velaryon
Zdroj: HBO

Jak zemřou Alicent a Otto Hightowerovi?

Manželka krále Viseryse I. Alicent Hightower se svým mužem zplodí čtyři děti – Aegona, Aemonda, Daerona a dceru Helaenu. Otto Hightower se v roce 120 AC po smrti pobočníka krále Lyona Stronga (ten zemře se svým synem v Harrenhalu během požáru) vrátí do hlavního města, aby znovu zaujal svou starou pozici.

Po smrti Viseryse I. (říká se, že mu jeho žena podstrčila jed) podpoří Alicent svého syna Aegona II. jako krále a jeho ženou se stane Aegonova sestra Helaena. Alicent svému synovi radí, aby Rhaenyře nabídl možnost stát se vládkyní Dračího kamene, ale musela by uznat nárok krále Aegona II. na trůn. Jelikož Rhaenyra nesouhlasí, započne Tanec s draky.

Doporučeno
Zápas Aegona I. Targaryena o trůn a pád Valyrie, která vládla drakům Zápas Aegona I. Targaryena o trůn a pád Valyrie, která vládla drakům 20. října 2022 14:30

Otto Hightower je zpočátku pobočníkem krále Aegona II., později ho nahradí sir Criston Cole, bývalý milenec Rhaenyry, který se mezitím stal i šéfem královské gardy. Když Rhaenyra v roce 130 AC dobyla město, nechala Otta Hightowera a ostatní zrádce popravit. Nad Alicent Hightower se však slitovala, což odůvodnila tím, že ji její otec, bývalý král Viserys I., kdysi miloval.

Alicent na Rhaenyru později naléhá, ​​aby si s Aegonem II. rozdělili království, což však nová vladařka jednoznačně odmítá. Během doby, kdy je Alicent vězněna v hlavním městě, spáchá její dcera a manželka krále Aegona II. Helaena sebevraždu.

Mimo hlavní město se zatím odehrávají boje, během kterých umírá princ Daemon a princ Aemond, královnin syn Daeron a také vnuk Maelor (syn Aegona II.). O pár let později je Alicent svědkem toho, jak otráví i jejího syna Aegona II. Poslední rok prožije téměř výhradně ve svých komnatách odříznutá od světa a v roce 133 AC umírá na horečku.

Hightower
Zdroj: HBO

Na čí stranu se přidá sir Criston Cole?

Rhaenyřin exmilenec Criston Cole bude sloužit králi Aegonovi II. Když jeden z členů rady namítne, aby ho korunovali, Cole mu prý podřízne hrdlo (druhá údajná verze je ta, že ho vyhodí z okna). A je to právě Cole, kdo položí svému králi na hlavu korunu.

Zpočátku Aegonovi II. sloužil jako velitel královské gardy. Když však Aegon II. zpochybní schopnosti Otta Hightowera, Criston Cole se stane novým pobočníkem.

Doporučeno
Zelení proti Černým. Za koho se v House of the Dragon postaví Starkové či Lannisteři? Zelení proti Černým. Za koho se v House of the Dragon postaví Starkové či Lannisteři? 5. října 2022 9:30

Poté, co nájemní vrazi zabijí Jaehaeryse, syna Aegona II., Criston Cole požádá Arryka Cargylla, člena královské stráže, aby se infiltroval na Dračí kámen. Jeho úkolem je údajně zavraždit Rhaenyru či její děti. Plán ale selže.

Criston Cole se během Tance s draky účastní několika důležitých bojů, ale v průběhu dobytí hlavního města není přítomen. V roce 130 AC umírá při střetu s nepřítelem, který je ve značné přesile.

House of the Dragon
Zdroj: HBO
Zpět
Sdílet
Diskuse