Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
21. září 2022 16:33
Čas čtení 0:58

Na každého člověka na planetě připadá 2,5 milionu mravenců, zjistili vědci

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Na každého člověka na planetě připadá 2,5 milionu mravenců, zjistili vědci
Zdroj: Unsplash/Wolfgang Hasselmann/volně k užití

Vědci odhadli, že je na světě neuvěřitelných 20 kvadrilionů mravenců. Na každého z nás jich tak připadá přibližně 2,5 milionu.

Celé generace přírodovědců přemýšlely nad tím, kolik asi žije na světě mravenců. Systematické a empiricky odvozené odhady ale dosud chyběly. Nyní ovšem vědci přišli s převratným zjištěním – odhadli mravenčí populaci na 20 kvadrilionů jedinců. A to na základě údajů ze 489 studií ze všech kontinentů a hlavních biomů.

„To je více než kombinovaná biomasa volně žijících ptáků a savců a odpovídá 20 % lidské biomasy,“ uvedli autoři studie, která byla publikovaná v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Mravenčí populace jsou zároveň podle nich na Zemi rozloženy nerovnoměrně – byť se nachází takřka všude.

Populace jsou rozšířeny zejména v tropických lesích, kde mohou tvořit až polovinu veškerého hmyzu. Jediné oblasti, kde se mravenci příliš nevyskytují, jsou Antarktida, Grónsko, Island a některé ostrovní státy. Mravenci obvykle žijí v koloniích, které se někdy skládají i z milionů jedinců rozdělených do skupin s různými rolemi.

Na světě je přes 12 tisíc druhů mravenců

Podle americké instituce National Wildlife Federation (NWF) existuje více než 12 tisíc druhů mravenců, z nichž většina má černou, hnědou nebo červenou barvu. Jsou důležitou součástí našeho ekosystému – provzdušňují půdu, rozptylují semínka rostlin a pochutnávají si na parazitech.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

„Většina mravenců je ve skutečnosti velmi prospěšná, a to i pro nás lidi. Uvědomte si, kolik organických látek 20 kvadrilionů mravenců přenáší, odstraňuje, recykluje a konzumuje. Mravenci jsou ve skutečnosti tak důležití pro hladký chod biologických procesů, že je můžeme považovat za inženýry ekosystémů,“ popsal pro deník The Guardian jeden z autorů studie Patrick Schultheiss.

Domů
Sdílet
Diskuse