Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. září 2022 9:30
Čas čtení 10:23
Tímea Krauszová

Mou gynekoložku šokovalo, že jsem bisexuální. Nazvala mě divoškou, nedovedla mi na otázky o zdraví odpovědět (Rozhovor)

REFRESHER LGBTQ+ LIDÉ SEXUALITA
Uložit Uložené

O bisexuální orientaci stále koluje mnoho mýtů, mnozí lidé jí nerozumí. Zeptali jsme se proto bisexuálky, jak prožívá vztahy a lásku, s čím se v životě setkává a kdy o sobě pochopila, že ji přitahují muži i ženy.

Jsme promiskuitní, nerozhodní, nevíme, co chceme, a žijeme vlastně v jedné velké etapě, která jednou skončí a my se normálně rozhodneme pro jedno pohlaví. Tak Viki ironicky shrnovala stereotypy, se kterými se potýká. Je bisexuálně orientovaná a randila s muži i ženami. 

V rozhovoru pro Refresher otevřeně hovoří o tom, jak prožívá svou bisexualitu, s čím se potýká při randění a jak zjistila, že ji přitahují jak ženy, tak muži. Nebere si servítky a přiznává, které mýty o bisexuálech ji nejvíce štvou a co by vzkázala lidem, kteří její orientaci odmítají.

Pokud máš problém zorientovat se ve složitém světě lidské sexuality, klikni sem pro všechny naše články na toto téma. Začít můžeš například rozhovorem s nebinární osobou či s homosexuálním párem, který spolu vychovává dvě děti. V Refresheru je tolerance a rozmanitost jednou z hodnot, které vyznáváme, a proto o queer komunitě píšeme otevřeně, s respektem a rozhledem. Pokud chceš naši tvorbu podpořit, přidej se do klubu Refresher+.

Mladí lidé někdy experimentují, vyzkoušejí si polibek se stejným pohlavím, přemýšlejí o tom, co je opravdu přitahuje. Je podle tebe každý, kdo ze zvědavosti políbil stejné pohlaví, automaticky bisexuál?

Ne, ne! Je mnoho bi-curious lidí, kteří jen experimentují. Podle mě je přirozené, že jsou lidé zvědaví.

Ale vnímám, že je více popularizováno a akceptováno, když svou sexualitu zkoušejí ženy, než když to dělají muži. Hodně kluků se i bojí následků, když se něco takového stane, je to obecně velmi špatně vnímáno.

viktória orbánová
Zdroj: archív Viktórie Orbánovej

Někteří lidé mají vyšší toleranci vůči představě vztahu dvou žen než dvou mužů. Příkladem je i zpěvačka ze skupiny t.A.T.u, která se léta tvářila, že je lesba, ale odmítala představu, že by její syn mohl být homosexuál. Argumentovala právě tím, že dvě ženy spolu jsou pěkné, ale dva muži spolu jsou nechutní. Zažila jsi podobné reakce?

Vzhledem k mužskému světu se mi to zdá nefér, ale děje se to, ano. Ženy mohou být bisexuální, ale když je bisexuální muž, tak se předpokládá, že je ve skutečnosti „jen“ gay.

V podcastu Teplé víno jsi řekla, že ses při svém prvním sexu se ženou „ocitla“. I ty sis tedy prošla takovou fází experimentování?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 121848 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Kdy Viki pochopila, že je bisexuálka.
  • Jak lidé reagují, když jim o své orientaci řekne.
  • Proč nemá ráda koncept coming outu.
  • Co zažila v gynekologické ambulanci, když řekla, že randí se ženou.
  • Které stereotypy jí nejvíce překážejí.
Domů
Sdílet
Diskuse