Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
21. září 2022 21:33
Čas čtení 0:50

Tesla představí humanoidního robota Optima. Mohl by se starat o seniory, vařit večeři i sekat trávník

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Tesla představí humanoidního robota Optima. Mohl by se starat o seniory, vařit večeři i sekat trávník
Zdroj: Tesla

Společnost Tesla se chystá představit humanoidního robota. Jednoho dne možná zásadně změní fungování světa.

CEO společnosti Tesla Elon Musk odhalí první prototyp robota Optima na výročním dni umělé inteligence, který se koná 30. září. Informuje o tom server Independent. Jméno Optimus je narážkou na mocného vůdce autobotů ze série Transformers.

Jeho výroba by mohla začít již příští rok. Ještě před čtyřmi lety přitom Musk obvinil výrobce elektromobilů z přílišného spoléhání se na roboty a prohlásil, že lidská síla je na některé práce stále lepší.

Humanoidní robot jako partner či kamarád?

V dlouhodobějším horizontu by se humanoidní roboti mohli používat v domácnostech. Připravovali by večeři, sekali trávník, starali se o starší lidi, a dokonce by se mohli stát i kamarády či sexuálními partnery. Chybět by jim podle spekulací nemusela ani funkce autopilota. Byznys s roboty by tak nakonec mohl mít větší hodnotu než příjmy Tesly z prodeje automobilů.

Optimus by ale mohl nalézt využití i v továrnách. Podle serveru TechTimes by plnil zejména úkoly, které jsou pro lidského pracovníka rizikové a nebezpečné. Tesla proto čelí skepsi, zda může představit tak velký technologický pokrok, který by ospravedlnil i nahrazování lidských pracovníků roboty.

12. února 2024 10:00 Čas čtení 6:21 „Přestal jsem pracovat a vycházet z domu, abych si s ní pořád psal.“ Ničí AI přítelkyně generace mužů? „Přestal jsem pracovat a vycházet z domu, abych si s ní pořád psal.“ Ničí AI přítelkyně generace mužů?

Jak upozorňuje NY Post, humanoidní roboty vyvíjejí již desítky let společnosti Honda Motor a Boston Dynamics. Stejně jako samořídicí automobily ale mají roboti problémy s nepředvídatelnými situacemi. Umělá inteligence se jim zatím nedokáže efektivně přizpůsobit.

Domů
Sdílet
Diskuse