Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková Tímea Krauszová TASR
22. září 2022 12:27
Čas čtení 1:34

Íránky si stříhají vlasy a pálí šátky, vláda omezuje internet. Při demonstracích za ženská práva zemřelo nejméně sedm lidí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Íránky si stříhají vlasy a pálí šátky, vláda omezuje internet. Při demonstracích za ženská práva zemřelo nejméně sedm lidí
Zdroj: Wikimedia Commons/Darafsh

Podle svědků a některých videozáznamů policie strhávala demonstranty na zem, bila je obušky a střílela jejich směrem. Smrt Mahsy Amini vzbudila mezinárodní pozornost a stala se symbolem restriktivního a násilného zacházení se ženami.

Protivládní protesty, které v Íránu vypukly po smrti dvaadvacetileté Mahsy Amini, se podle svědků, videí zveřejněných na sociálních sítích a skupin na ochranu lidských práv stupňují a desítky měst se zmítají v nepokojích, které úřady potlačují. Informuje o tom deník New York Times

Protesty jsou jedním z největších projevů odporu proti vládě islámské republiky za posledních několik let a přicházejí v době, kdy je íránský prezident Ebráhím Raísí v New Yorku na Valném shromáždění OSN. Protesty vypukly minulý víkend po úmrtí mladé ženy, kterou teheránská mravnostní policie zatkla na základě obvinění z porušení zákona o nošení šátku.


Podle skupin na ochranu lidských práv bylo do středy zabito nejméně sedm protestujících. Protestující vyzývali k ukončení vlády islámské republiky a skandovali například „mulláhové, táhněte“, „nechceme islámskou republiku“ nebo „smrt nejvyššímu vůdci“. Ženy také pálily hidžáby na protest proti zákonu, který vyžaduje, aby všechny ženy starší puberty nosily pokrývku hlavy a volné oblečení.

12. září 2022 11:00 Čas čtení 2:02 Glosa: Nebojme se kolektivní síly Glosa: Nebojme se kolektivní síly

Raísího vláda nasadila k potlačení protestů masivní bezpečnostní síly, včetně policistů a milicí v civilu. Ve čtvrtích, kde se protesty konaly, bylo přerušeno internetové a mobilní spojení. Ve středu byl také omezen přístup k sociální síti Instagram, kterou protestující hojně využívali.


„Z bezpečnostních důvodů mohou příslušné orgány zavést určitá omezení rychlosti internetu,“ uvedl v prohlášení íránský ministr pro informační a komunikační technologie Issa Zarepour.

Podle svědků a některých videozáznamů policie strhávala demonstranty na zem, bila je obušky a střílela jejich směrem slzným plynem i ze zbraní. Smrt Mahsy Amini vzbudila mezinárodní pozornost a stala se symbolem restriktivního a násilného zacházení se ženami v Íránu a represivního policejního postupu vůči opozici. K protestům se připojily i známé osobnosti, jako například Bella Hadid, ale i muslimky a Íránky z celého světa, které si na protest sundávají šátky a stříhají vlasy na sociálních sítích TikTok a Instagram.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Bella 🦋 (@bellahadid)

Domů
Sdílet
Diskuse