Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
23. září 2022 7:46
Čas čtení 1:07

Začal astronomický podzim a podzimní rovnodennost. Den bude stejně dlouhý jako noc

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Začal astronomický podzim a podzimní rovnodennost. Den bude stejně dlouhý jako noc
Zdroj: Unsplash/Fred Russo/volně k použití

V noci ze čtvrtka na pátek nastala podzimní rovnodennost a oficiálně začal podzim. Noci se začnou prodlužovat a dny se začnou krátit.

V pátek nastala podzimní rovnodennost, skončilo astronomické léto a začal podzim. Slunce v noci ze čtvrtka na pátek postoupilo nad zemský rovník, takže rovnoměrně osvětlilo obě polokoule, a dnešní den tak bude stejně dlouhý jako noc. V dalších týdnech se budou noci až do zimního slunovratu 21. prosince prodlužovat, zatímco dny se budou krátit. O zimním slunovratu jsou dny nejkratší a noci nejdelší, informuje ČTK.

22. září 2022 21:30 Čas čtení 3:22 Satan si nezkušení houbaři pletou s modrákem, ale i smrkovým hřibem či „dubáky“. Jak předejít záměně a vyhnout se otravě? Satan si nezkušení houbaři pletou s modrákem, ale i smrkovým hřibem či „dubáky“. Jak předejít záměně a vyhnout se otravě?

Spolu s podzimem se v Česku ochladí. Už dnes ráno zaznamenaly některé regiony Česka přízemní mrazíky nebo mlhy, píše ČHMÚ. Oblačný až zatažený bude také celý víkend. Vyraz na procházku, výlet nebo bez výčitek zůstaň doma, připrav si šatník na podzim, uvař si čaj a pusť si nějaký oblíbený film. 

Roční doby se pravidelně střídají proto, že je zemská rotační osa k rovině oběžné dráhy nakloněná v úhlu 23,5 stupně. Při oběhu Země okolo Slunce se tak severní a jižní polokoule planety střídavě ke Slunci přiklánějí, nebo od něj odklánějí. Když je ke Slunci přikloněna severní polokoule, je v České republice a dalších zemích na severní polokouli léto, je-li přikloněna jižní polokoule, je v Česku zima.

Anketa:
Co budeš dělat na podzim?
Budu hlavně doma pod dekou.
Vyrazím někam ven, miluju třeba procházky v dešti a šustění listí pod nohama...
Nevynechám Halloween! To je moje.
Ať už mě potká cokoliv, budu se hlavně učit.
Budu hlavně doma pod dekou.
23 %
Vyrazím někam ven, miluju třeba procházky v dešti a šustění listí pod nohama...
54 %
Nevynechám Halloween! To je moje.
15 %
Ať už mě potká cokoliv, budu se hlavně učit.
8 %

Meteorologové však roční období rozdělují jinak. Podzim pro ně začal již 1. září a skončí s posledním dnem listopadu. Pevně stanovená tříměsíční období byla zavedena pro potřeby jednotného zpracování klimatologických dat.

Díky tomu tak meteorologové již nyní mají data o tom, jaké bylo letošní léto v Česku. Podle Českého hydrometeorologického ústavu bylo šesté nejteplejší od roku 1961, přičemž průměrná teplota za červen až srpen byla 18,8 stupně Celsia. O něco tepleji bylo na Moravě a ve Slezsku. Srážkově se letošní léto řadí mezi průměr, na území České republiky spadlo přes 250 milimetrů. Nejvíc deště meteorologové zaznamenali v červnu, nejsušší byl červenec.

Domů
Sdílet
Diskuse