Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
23. září 2022 10:23
Čas čtení 2:07

Mobilizace v Rusku: Policie odvádí protestující do armády, na hranicích se tvoří kolony prchajících mužů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Mobilizace v Rusku: Policie odvádí protestující do armády, na hranicích se tvoří kolony prchajících mužů
Zdroj: TASR/AP

Ruské úřady údajně porušují sliby týkající se částečné mobilizace a do války na Ukrajině povolávají i studenty nebo protestující. Na hranicích se tvoří kolony prchajících mužů, kteří se chtějí válce vyhnout.

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu vyhlásil částečnou mobilizaci, která měla do války na Ukrajině povolat občany v záloze a ty, kteří v minulosti sloužili v ozbrojených silách, mají určitou vojenskou specializaci a příslušné zkušenosti. Zahraniční média, CNN a BBC, však upozorňují na to, že policisté do armády odvádí i protestující nebo studenty. Na hranicích se tvoří kolony mužů, kteří chtějí před válkou utéct.

21. září 2022 13:00 Čas čtení 1:13 Rusové hledají cesty, jak se vyhnout válce. Letenky ze země jsou vyprodané, na internetu trenduje návod na zlomení ruky Rusové hledají cesty, jak se vyhnout válce. Letenky ze země jsou vyprodané, na internetu trenduje návod na zlomení ruky

Poté, co Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci, vyrazily tisíce lidí v Rusku protestovat do ulice. Proti lidem, kteří nechtějí válčit na Ukrajině, však tvrdě zakročil režim. Jen ve středu bylo po celém Rusku zadrženo nejméně 1 300 lidí, kteří přišli protestovat, a někteří z nich byli následně odvedeni do armády. Pokud zadržení odmítnou odvod, je jim údajně vyhrožováno trestním stíháním a 15 lety ve vězení. 

Mezi zadrženými má být také několik žen, devět novinářů a 33 nezletilých. Jeden nezletilý měl být „brutálně zbit“ pořádkovými silami. 

Mnoho Rusů se kvůli mobilizaci snaží uprchnout ze země. Na hranicích s Kazachstánem, Gruzií a Mongolskem se tvoří dlouhé fronty a aut, která se snaží z Ruska odjet, stále přibývá. „Toto je Troitsk, fronty kamionů a osobních vozidel. Už není vidět začátek ani konec této fronty... všichni, všichni utíkají z Ruska,“ řekl pro CNN jeden z mužů na hranicích. 

Rusům nezbývá než překročit hranice vozidlem, neboť většina letů ze země je vyprodána. Letenky do Istanbulu, který od ruských občanů nevyžaduje víza, byly vyprodány již ve středu, a to i přes to, že se jejich cena pohybovala kolem 30 000 korun. Mluvčí Kremlu záběry z přeplněných letišť označuje za „přehánění“ a „falešné zprávy“.

Rusové se snaží vyhnout válce na Ukrajině. Částečná mobilizace, kterou vyhlásil Putin, prý není úplně pravdivá a ruské úřady porušují její podmínky. Do armády prý povolávají také zatčené demonstranty, bankovní IT specialisty či studenty, kteří jsou údajně vytahováni a odváženi přímo z výuky. „Kremlem stanovené kvóty pravděpodobně donutí regionální představitele mobilizovat jakékoliv muže bez ohledu na jejich vojenské zkušenosti,“ zní z ISW.

Příběhy mužů, kteří byli povoláni do války i přesto, že nesplňují podmínky částečné mobilizace, přineslo BBC. Šestadvacetiletého doktoranda a přednášejícího na významné ruské univerzitě Sergeje zaskočila policie již ve středu před Putinovým projevem. Zazvonila mu na dveře, předala mu vojenské dokumenty a požádala jej o podpis. Hned ve čtvrtek se měl Sergej dostavit do odvodního střediska. Sergej přitom žádné vojenské zkušenosti nemá.

22. září 2022 18:22 Čas čtení 1:31 Česko Rusům prchajícím před válkou humanitární víza neudělí Česko Rusům prchajícím před válkou humanitární víza neudělí

Vjačeslav z Moskvy začal ihned po vyhlášení částečné mobilizace konat. Spolu se svými přáteli sehnali lékaře, který by jim pomohl. „Psychiatrická léčba nebo léčba drogové závislosti vypadají jako dobré, levné, nebo možná dokonce bezplatné možnosti,“ řekl. „Když jste zfetovaní a zatknou vás při řízení, snad vám seberou řidičák a budete se muset léčit. Nemůžete si být jisti, ale snad to bude stačit, abyste se vyhnuli odvedení do armády,“ dodal.

Jeho švagr, otec dvou malých dětí, se zase již několik dní schovává v bytě a nesmí jej opustit. Jakmile by tak učinil, policie by jej mohla odvést do armády. 

Domů
Sdílet
Diskuse