Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
23. září 2022 9:50
Čas čtení 1:02

Ukrajina: V okupovaných částech začala referenda o připojení k Rusku. EU výsledky neuzná

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ukrajina: V okupovaných částech začala referenda o připojení k Rusku. EU výsledky neuzná
Zdroj: TASR/AP

Mezinárodní pozorovatelé pochybují o jejich transparentnosti, Evropská unie už předem avizovala, že výsledky neuzná.

Ve čtyřech okupovaných regionech na Ukrajině dnes ráno začala referenda o jejich připojení k Rusku. Budou probíhat pět dní a skončí v úterý 27. září. Konají se v samozvaných republikách na východě Ukrajiny – Doněcké a Luhanské – a v okupovaných částech Chersonské oblasti na jihu a Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny. Monitorování všech čtyř referend má na starosti Ústřední volební komise v Rusku. Přilákat lidi k hlasování se kampaní snaží i ruské úřady. 


Mezinárodní pozorovatelé pochybují o jejich transparentnosti a upozorňují, že kvůli rozsáhlému vnitřnímu přesídlení od začátku války jsou databáze voličů neaktuální.

23. září 2022 10:23 Čas čtení 2:07 Mobilizace v Rusku: Policie odvádí protestující do armády, na hranicích se tvoří kolony prchajících mužů Mobilizace v Rusku: Policie odvádí protestující do armády, na hranicích se tvoří kolony prchajících mužů

Například z Chersonské oblasti odešla od začátku ruské invaze již zhruba polovina obyvatel. Ukrajina i její západní spojenci označili referenda za „nelegitimní a podvodná“ a Evropská unie již avizovala, že jejich výsledky neuzná.

V Doněcké oblasti je referendová otázka kladena výlučně v ruštině, kterou místní proruští představitelé nazývají „státním jazykem“. Referendové otázky se liší podle konkrétní oblasti. V Doněcké oblasti zní: „Jste za připojení Doněcké lidové republiky k Ruské federaci na základě práv subjektu Ruské federace?“ Obdobně formulovaná otázka je i v samozvané Luhanské lidové republice.

V okupovaných částech Chersonské oblasti zní otázka: „Jste za odtržení Chersonské oblasti od státu Ukrajina, vytvoření samostatného státu z Chersonské oblasti a jeho připojení k Ruské federaci jako subjektu Ruské federace?“

22. září 2022 20:01 Čas čtení 0:44 Policie pátrá po 13leté Nele z Příbrami. Máš o ní nějaké informace? Policie pátrá po 13leté Nele z Příbrami. Máš o ní nějaké informace?

Hlasovat ve volebních místnostech se bude jen 27. září. Do té doby se bude z bezpečnostních důvodů hlasovat jen na úrovni menších společenství, jakož i přímo v příbytcích, kam budou chodit zřízenci s volebními urnami.

Domů
Sdílet
Diskuse