Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. září 2022 22:16
Čas čtení 0:55
Dominik Vetrák

Nový liek spôsobuje chudnutie v Hollywoode. Za 1 500 dolárov mesačne si herci pichajú Ozempic pre diabetikov

Nový liek spôsobuje chudnutie v Hollywoode. Za 1 500 dolárov mesačne si herci pichajú Ozempic pre diabetikov
Zdroj: Diabetes UK
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Posledné mesiace sa v Hollywoode údajne rozmohla nová droga.

Ozempic je liek určený prediabetikom. Ide o regulátor inzulínu, ktorý vyrába dánska farmaceutická spoločnosť Novo Nordisk. V posledných mesiacoch ho však viac než prediabetici podľa zdrojov hollywoodskeho magazínu Variety používajú hollywoodski herci, producenti a iní tvorcovia. Spôsobuje totiž chudnutie, respektíve stratu hmotnosti.

Ozempic spomaľuje trávenie a rozklad jedla v žalúdku, takže má človek dlhšie pocit, že je sýty. Liek ako taký sám osebe nespôsobuje chudnutie, no pomáha svojmu užívateľovi odopierať si jedlo, vďaka čomu prijme menej kalórií. 

Doporučeno
RECENZE: To nic, drahá RECENZE: To nic, drahá 22. září 2022 17:30

Samozrejme, tento liek na to neslúži, takže môže mať vedľajšie účinky. Podľa všetkého to však jeho hollywoodskych užívateľov netrápi.

„Koho to trápi? Každý, kto pracuje v tomto priemysle, má aj tak žalúdočné problémy,“ povedal nemenovaný publicista pre Variety. Zdá sa, že vedľajšie účinky lieku spôsobujúce problémy so žalúdkom sú prijateľnou cenou za nižšiu hmotnosť. Krátkodobé či dlhodobé používanie lieku môže byť nebezpečné, keďže ho nikto na tieto účely netestoval.

Doktor Zhaoping Li, šéf klinickej výživy na zdravotnej škole Davida Geffena na UCLA, poskytol pre Variety vyjadrenie, že u väčšiny pacientov spozorovali maximálne 15-percentný úbytok telesnej hmotnosti. 

Problémom je, že tento liek teraz len s ťažkosťami dokážu získať pacienti, ktorí ho skutočne potrebujú. Môže za to aj virálna kampaň na Tiktoku s názvom #MyOzempicJourney, kde ľudia ukazujú, ako im liek pomohol schudnúť. Denník The Guardian informoval, že hashtag #Ozempic videlo vyše 74 miliónov používateľov Tiktoku. Mesačné používanie Ozempicu ťa vyjde od 1 200 do 1 500 dolárov.

Domů
Sdílet
Diskuse