Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jana Chovancová
24. září 2022 13:12
Čas čtení 1:55

Ruská státní televize varovala Západ. „Pokud se nás pokusíte zničit, budete zničeni s námi,“ zaznělo

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ruská státní televize varovala Západ. „Pokud se nás pokusíte zničit, budete zničeni s námi,“ zaznělo
Zdroj: TASR/AP

Putin varoval Západ, že Rusko neblafuje o použití jaderných zbraní v případě, že Ukrajina bude nadále dostávat podporu.

Rétoriku kolem války na Ukrajině vystupňoval ruský prezident Vladimir Putin, který začátkem tohoto týdne přednesl projev. V předem nahraném prohlášení ve středu oznámil částečnou mobilizaci Rusů, kteří mají jít bojovat na Ukrajinu, píše Newsweek.

Kromě toho Putin varoval Západ, že Rusko neblafuje o použití jaderných zbraní v případě, že Ukrajina bude nadále dostávat podporu. Vojenský expert Igor Korotčenko a moderátorka státní televize Olga Skabejevová se shodli, že by Rusko v případě ohrožení použilo jaderné zbraně.

Video se okamžitě stalo virálním. Poté, co ho zveřejnila Julia Davis z deníku Daily Beast, mělo více než 160 000 zhlédnutí.

Jak vypadala konverzace moderátorů v televizi?

„V této souvislosti jsem se obrátil na prezidenta. Jediné, čeho se dnes Západ obává, je možnost, že Rusko použije své taktické jaderné zbraně,“ řekl Korotčenko.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

„Slova, která vyslovil Vladimir Putin, jsou velmi cenná. Na Západě je zvažují a analyzují, za jakých okolností by Rusko takový argument použilo, aby se vyhnulo jakýmkoli scénářům, které by Moskva považovala za nepřijatelné,“ pokračuje.

 

„Západ musí pochopit, že tabu a omezení pro použití určitých zbraní by mohly být za určitých okolností zrušeny.“ Korotčenko dále hájil pozici Ruska v souvislosti s Ukrajinou a uvedl, že země nevyhledává konflikt.

„Co chce Západ? Chce vítězství nad Ruskem,“ řekla Skabejevová. „Rusko není možné porazit bez jaderného výbuchu. Je to vyloučeno. Nedovolíme zničit naši zemi. Pokud se nás pokusíte zničit, budete zničeni společně s námi,“ dodala.

Newsweek se obrátil na ruské ministerstvo zahraničních věcí s žádostí o komentář. 

Co na to Evropská unie? 

„Válka nabírá nebezpečný spád,“ vyjádřil se pro BBC Josep Borrell, místopředseda Evropské komise a představitel Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku.

„Určitě je to, co se děje, nebezpečné. Důvodem je ruská armáda, kterou zatlačili do kouta. Svědčí o tom Putinova reakce a výhrůžky o tom, že použije jaderné zbraně,“ řekl Borrell.

Sedm měsíců poté, co začala ruská invaze na Ukrajinu, se analytici shodují, že síly prezidenta Putina jsou na ústupu. Podle Borrella je nyní třeba dosáhnout diplomatického řešení, které zachová suverenitu a územní celistvost Ukrajiny.

„V opačném případě můžeme ukončit válku. Nicméně, nebudeme mít mír, ale další válku,“ dodal.

V dalším vyjádření Borrell řekl, že má Evropská unie stále dostatek zbraní pro Ukrajinu a nemá v plánu přestat s pomocí jejich dodávání. Stejně tak bude nadále uplatňovat sankce vůči Vladimiru Putinovi a jeho spojencům.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

„Každý, kdo jel do Moskvy kvůli tomu, aby si promluvil s Putinem, se vrátil se stejnou odpovědí,“ říká Borrell. „Já (Putin) mám vojenské cíle, a pokud tyto vojenské cíle nedostanu, budu pokračovat v boji.“

Podle Borrella je tato odpověď znepokojující, ale přesto musí Evropská unie nadále podporovat Ukrajinu.

Zpět
Sdílet
Diskuse