Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Smeták
24. září 2022 23:55
Čas čtení 0:39

Volby v Praze vyhrála koalice SPOLU

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Vítězným subjektem v pražských komunálních volbách je koalice SPOLU. Jejím lídrem je Bohuslav Svoboda z ODS. V následujících dnech budou probíhat jednání, ze kterých vyjde nová vládnoucí koalice.

Vítězem voleb v Praze je koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), v jejímž čele stojí poslanec Bohuslav Svoboda (ODS). SPOLU v 65členném zastupitelstvu získalo 19 mandátů. Na druhém místě skončilo hnutí ANO s 19,34 % a 14 mandáty, na třetím Piráti, kteří získali 17,73 % a 13 mandátů.

Do zastupitelstva se dostalo ještě uskupení Praha sobě (14,73 % a 11 mandátů), STAN (7,77 % a 5 mandátů) a SPD (5,17 % a 3 mandáty). Podle volebního webu Českého statistického úřadu se voleb v Praze zúčastnilo 43,91 procenta voličů.

Bohuslav Svoboda, SPOLU, štáb
Kandidát na primátora za SPOLU Bohuslav Svoboda přichází v dobré náladě do volebního štábu. Zdroj: ČTK/Šimánek Vít
Podrobné výsledky nalezneš zde

Aktuálně budou následovat povolební vyjednávání. Předpokladem je, že by v Praze mohla vzniknout koalice kopírující vládní uspořádání, tedy spojení celků SPOLU, Pirátů a STAN, případně kombinace dvou z těchto celků.

Nabízí se ale také koalice SPOLU s hnutím ANO. Volební lídři Bohuslav Svoboda (ODS) a Patrik Nacher (ANO) v předvolebních debatách nacházeli společnou řeč. V reakci na výsledky voleb ale Svoboda novinářům řekl, že toto spojení je „krajně nepravděpodobné“. Vyloučil také jakoukoli kooperaci s extremistickou stranou SPD. 

Zpět
Sdílet
Diskuse