Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Smeták
25. září 2022 12:47
Čas čtení 0:58

Senátor TOP 09, kterého zřejmě omylem volil Okamura, vyhrál už v prvním kole

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Senátor Jiří Růžička za TOP 09 zvítězil hned v prvním kole doplňovacích voleb, nejspíš i díky hlasu Tomia Okamury z SPD.

Senátorské křeslo ve volebním obvodu Praha 6 získal hned v prvním kole Jiří Růžička z TOP 09. Podařilo se mu získat nadpoloviční počet hlasů (50,02 %). Druhá skončila kandidátka za Piráty Dana Balcarová (14,97 %). Pro senátora Růžičku zřejmě omylem hlasoval i předseda SPD Tomio Okamura. Na protest zaškrtl na volebním lístku jeho jméno a následně jej natrhl. Podle volebního zákona ale může být uznán jako platný i takový hlas. 

25. září 2022 8:35 Čas čtení 1:28 Do druhého kola senátních voleb postoupilo 17 žen, čtyři mandát obhajují. Je i více zastupitelek Do druhého kola senátních voleb postoupilo 17 žen, čtyři mandát obhajují. Je i více zastupitelek

V doplňovacích volbách do třetiny Senátu uspěli hned v prvním kole tři lidé. Kromě něj slavil úspěch také Petr Fiala (navržen KDU-ČSL) v Ústí nad Orlicí a Ladislav Václavec (navržen hnutím ANO) v Bruntálu. 

Jiří Růžička je prvním místopředsedou Senátu. Do horní komory Parlamentu se dostal poprvé v roce 2016. Do té doby sloužil ve funkci ředitele Gymnázia Jana Keplera v Praze 6.

Tomio Okamura pro Růžičku zřejmě omylem hlasoval, když jeho jméno na volebním lístku zaškrtl a následně se jej pokusil znehodnotit natržením. Podle volebního zákona je ale volební list neplatný jedině, pokud není na předepsaném tiskopise, je úplně přetržený nebo není vložený do úřední obálky. Pokud je ale lístek natržený a údaje na něm jsou patrné, může jej volební okrsková komise uznat jako platný. Jak tomu bylo v tomto případě, se nedozvíme, neboť volba je tajná. 

23. září 2022 21:17 Čas čtení 1:11 Okamura zřejmě omylem volil TOP 09. Jeho „protestní hlas“ by měl být platný Okamura zřejmě omylem volil TOP 09. Jeho „protestní hlas“ by měl být platný
Domů
Sdílet
Diskuse