Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Novosad
26. září 2022 6:40
Čas čtení 1:28

Bili mě jako psa, musel jsem zpívat ruskou hymnu. Britský zajatec vzpomíná na pět měsíců mučení v Mariupolu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Bili mě jako psa, musel jsem zpívat ruskou hymnu. Britský zajatec vzpomíná na pět měsíců mučení v Mariupolu
Zdroj: TASR

Po pěti měsících se mohl vrátit ke své rodině a snoubence do Anglie.

Bili mě jako psa a každé ráno jsem musel zpívat ruskou hymnu. Britský voják Aiden Aislin popsal podmínky v ruském zajetí, ve kterém strávil pět měsíců, a to od té doby, co ruská armáda ovládla město Mariupol na jihu Ukrajiny, informuje The Sun.

Aislin se v roce 2018 přestěhoval z Velké Británie na Ukrajinu, kde se zasnoubil s Ukrajinkou Dianou a přidal se k armádě. S ukrajinskými vojáky bránili Mariupol do poslední vteřiny, dokud Rusové nepronikli do průmyslového areálu Azovstal a nezajali stovky ukrajinských obránců.

Od té doby byl Aislin v ruském zajetí. Když Rusové zjistili, že nemá ukrajinský, ale britský pas, hned ho odčlenili od ostatních příslušníků jednotky a začali ho vyslýchat. Krátce před zajetím stihl zavolat své matce do Anglie a vzkázat jí, že se vrátí domů živý a zdravý za každou cenu.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Rusové mladého Brita převezli do separatistické Doněcké lidové republiky, kde ho podle jeho slov neustále bili. „Ruský důstojník kouřil cigaretu, klekl si přede mě a zeptal se mě: ‚Víš, kdo jsem?‘ Odpověděl jsem, že nevím, a on mi rusky odvětil: ‚Jsem tvá smrt,‘ “ vzpomíná na zajetí Brit.

Rus ho bodl nožem do zad a vzápětí se ho zeptal, jestli si přeje „rychlou, nebo nádhernou smrt“. Aislin podle vlastních slov žádal rychlou smrt, ale tu mu Rus odmítl dopřát.

Celé dny mu pouštěli ruskou státní hymnu, při které se musel postavit a povinně ji zpívat. „Sláva Rusku,“ musel Aislin opakovat vždy, když se na něj přišli podívat ruští strážníci. Po měsíci zajetí skončil u soudu, kde byl odsouzen k trestu smrti zastřelením.

Nakonec se ale na Aislina usmálo štěstí, když se společně s hrstkou zahraničních bojovníků na Ukrajině stal součástí výměny zajatců, odvezli ho do ruského města Rostov, nasadili do letadla a poslali pryč z Ruska.

Na palubě letadla ho čekal ruský oligarcha Roman Abramovič, který se podílel na zprostředkování výměny vězňů – Aislin mu nyní děkuje za záchranu života.

Domů
Sdílet
Diskuse