Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
26. září 2022 8:14
Čas čtení 1:16

Pytlačení mořských želv je na ústupu

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Počet nelegálně odchycených želv dlouhodobě klesá.

Za posledních třicet let ulovili pytláci přes milion mořských želv. Trend nelegálního lovu ale od roku 2010 postupně klesá. V uplynulém desetiletí jich pytláci v zaznamenaných případech ulovili v průměru 44 tisíc ročně. K největšímu počtu ulovených želv dochází v oblastech, kde jsou populace těchto zvířat relativně zdravé. O výzkumu zveřejněném v časopise Global Change Biology informuje vědecký žurnál Nature.

Podle studie ulovili pytláci za posledních třicet let přibližně milion mořských želv. Tým vědců poprvé zpracoval analýzu, která by měla přinést lepší obrázek o želvách na černém trhu. Situaci mapovali od roku 1990 do roku 2020. Ukázalo se, že s přelomem tisíciletí klesl i počet nelegálně chycených zvířat, a po roce 2010 pokleslo pytláctví dokonce o 30 %. Data ze studie ale nejsou úplná a ilegální trh je pravděpodobně větší.

„Pozitivní zprávou je, že navzdory zdánlivě velkému nezákonnému odlovu nemá vykořisťování negativní dopad na populace mořských želv v celosvětovém měřítku. To je opravdu dobrá zpráva,“ říká spoluautor Jesse Senko, vědec zabývající se ochranou mořského prostředí na Arizonské státní univerzitě v Tempe. 

Mořská želva kareta
Zdroj: Unsplash/Olga Tsai/volně k užití

Želvy jako zboží začaly být populární především v posledních dvou stech letech. Lidé si je kupovali jednak pro maso, jednak pro krunýře. Z těch se vyráběly například hřebeny, šperky nebo části nábytku. Většina želv se převážela do Číny a Japonska. Původně byly například z Vietnamu nebo Filipín. V současnosti je ohroženo šest ze sedmi druhů želv, a to z důvodu ničení jejich přirozeného prostředí, pytláctví a uvíznutí v rybářských pastech.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

V poslední době ale stále více želv žije svobodný život. Po roce 2009 klesl počet nelegálně ulovených želv na 61 tisíc ročně, v posledním desetiletí dokonce na 44 tisíc. Výzkum ale má své limity. Počítá jen s ilegálními odchyty, které byly zaznamenány, a neobsahuje dostatečně podrobné informace – například o druhu zabitých želv.

Pokles v pytlačení vědci připisují větší efektivitě snah o ochranu podmořského života, ale zároveň také poklesu v poptávce po želvím mase a artefaktech z želvích krunýřů.

Domů
Sdílet
Diskuse