Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. září 2022 6:00
Čas čtení 8:31
Ondřej Jarůšek

Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka

Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka
Zdroj: poskytnuto managementem Jiřího Procházky
SPORT BOJOVÉ SPORTY JIŘÍ PROCHÁZKA MMA ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

André Reinders a Martin Karaivanov patří mezi nejlepší české trenéry MMA. Zeptali jsme se jich, jak s tímto sportem začít, co si vzít na první trénink, ale i na to, jak upravit jídelníček.

MMA (smíšená bojová umění) je jedním z nejrychleji rostoucích sportů posledních desetiletí, ne-li tím zcela nejrychleji rostoucím. S masivní popularitou zápasů v kleci zároveň v posledních letech roste i počet lidí, kterým tento sport imponuje a chtějí si ho sami vyzkoušet, ale třeba váhají a neví, jak na to. Nejtěžší krok totiž mnohdy bývá právě ten první.

Na to, jak s MMA začít, jsme se proto zeptali odborníků na slovo vzaté – Martina Karaivanova z brněnského Jetsaam Gymu, domovské stáje UFC šampiona Jiřího „Denisy“ Procházky, a Andrého Reinderse, jehož pražský gym Reinders MMA fanoušci v internetových anketách dva roky po sobě vybrali jako nejlepší gym na česko-slovenské scéně.

Není třeba se obávat, že vás na prvním tréninku vykostí Denisa. – Martin Karaivanov

Jiří Procházka s trenéry Jaroslavem Hovězákem a Martinem Karaivanovem po zisku titulu UFC.
Jiří Procházka s trenéry Jaroslavem Hovězákem a Martinem Karaivanovem po zisku titulu UFC. Zdroj: Getty Images/Yong Teck Lim
Doporučeno
Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? 11. května 2022 7:00

Proč se nemusíš bát přijít na tréninky, i když nemáš žádné zkušenosti, co si s sebou vzít, jak dlouho trvá, než si osvojíš základy MMA, a jakým způsobem je vhodné upravit životosprávu? To všechno a mnohem více se v řádcích níže dozvíš. Trenéři popsali i to, kdy a jak může svěřenec postupem času z trénování přejít také k ostrému zápasu.

Výběr českých a slovenských MMA gymů
Praha: Reinders MMA, Penta Gym, MMA Monster Gym, PriMMAt Gym Praha, Lanna Gym, Renegade Prague Gym, Gorilla MMA
Brno: Jetsaam Gym, Fightclub Brno, Muay Thai Brno, Wiking BJJ Brno
Ostrava: Hamr Gym, Fighting Club Ostrava, Ragnar Gym Ostrava
Hradec Králové: All Sports Academy, Good Luck Gym
Plzeň: AtomGym
Liberec: MMA Liberec
Bratislava: Octagon Fighting Academy, Titan Gym
Košice: MMA Top Team Košice
Trnava: Spartakus Fight Gym Doxxbet

Všichni jsou vítáni

Je docela běžné, že před prvním tréninkem na člověka může dolehnout nervozita nebo strach. Trenéři André Reinders i Martin Karaivanov ale ujišťují, že se ničeho obávat nemusíš. Pokud jsi nikdy žádné bojové sporty nedělal*a, není to žádný problém. Právě naopak. V gymu tě rádi přivítají a naučí tě vše od základů. Úplní začátečníci mají zpravidla vlastní tréninkovou skupinu, takže rozhodně nehrozí, že by ses najednou ocitl tváří v tvář daleko zkušenějšímu svěřenci. Učit se budeš základní pohyby a techniky s lidmi, kteří jsou na stejné úrovni jako ty.

Vždy zdůrazňuji, že předtím, než se vůbec budete schopni utkávat s někým jiným, tak se musíte v první řadě naučit ovládat své vlastní tělo. U toho to začíná. – André Reinders

André Reinders potvrzuje, že i lidé bez zkušeností v bojových sportech mají v jeho gymu dveře otevřené. „Takoví lidé jsou u nás vítáni. Vytvořili jsme pro ně speciální skupinu C, což jsou úplní začátečníci. Dříve většina lidí, která začala trénovat MMA, už měla zkušenosti s jinými bojovými sporty, ale se vzrůstající popularitou MMA přichází spousta lidí, kteří nikdy v životě bojový sport nedělali, ale chtějí si to zkusit. Takže přesně pro ně jsou tyto začátečnické tréninky určeny.

Doporučeno
Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky 21. dubna 2024 7:47

Nikdo nemusí mít obavy, že by to bylo příliš fyzicky náročné nebo že by je někdo mlátil, to určitě ne. Je to primárně o tom se naučit základní techniky, naučit se hýbat se svým tělem a naučit se vlastní tělo ovládat. Vždy zdůrazňuji, že předtím, než se vůbec budete schopni utkávat s někým jiným, tak se musíte v první řadě naučit ovládat své vlastní tělo. U toho to začíná. Určitě tedy nemusí mít strach přijít kdokoliv, kdo bude chtít zkusit, o čem MMA je,“ vysvětluje André Reinders.

André Reinders slaví výhru se svým svěřencem Jakubem Tichotou.
André Reinders slaví výhru se svým svěřencem Jakubem Tichotou. Zdroj: OKTAGON MMA

Muži i ženy trénují dohromady, což není nic neobvyklého. Většinou ženy tvoří samy dvojice, pokročilejší pak trénují i s muži. – Martin Karaivanov

S tím, že s MMA může začít opravdu každý, souhlasí i Martin Karaivanov, šéf Jetsaam Gymu. Do tělocvičny se nikdo nemusí bát přijít – cvičenci jsou rozřazeni do skupin tak, aby každý trénoval s lidmi na stejné výkonnosti.

„K nám může přijít kdokoliv, bez ohledu na zkušenosti. Máme několik tréninkových skupin určených pro úplné nováčky přes pokročilé až k zápasníkům. Není třeba se obávat, že vás na prvním tréninku vykostí Denisa. Trénujete se sobě rovnými,“ uklidňuje Karaivanov. Rozdělení do tréninkových skupin podle zkušeností je obecně běžnou praxí prakticky ve všech gymech.

Doporučeno
Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché 3. dubna 2021 18:30

Kromě toho bývá zvykem, že na veřejných trénincích trénují dohromady jak muži, tak i ženy (kromě specializovaných kurzů v bojových sportech, které lze najít i jen pro ženy). Jedná se o normální věc a ani v takových případech samozřejmě nikomu nic nehrozí. Ženy většinou tvoří dvojice spolu. „Muži i ženy trénují dohromady, což není nic neobvyklého. Většinou ženy tvoří samy dvojice, pokročilejší pak trénují i s muži,“ dodává šéf Jetsaam Gymu.

A jak takový trénink probíhá? „Tréninky jsou různé, podle toho, co se zrovna procvičuje. Obecně je na začátku zahřátí, protažení, gymnastika/obratnost, nácvik technik, drily, posilování a občas i lehký, kontrolovaný sparring. Vše s ohledem na rozvoj a možnost přejít do vyšších skupin,“ popsal dále Martin Karaivanov.

Konkrétní podoba tréninků je ale samozřejmě v každém gymu jiná a záleží na vedení daného trenéra či skupiny trenérů. Jak již ale bylo zmíněno, u začátečníků je důraz kladen především na procvičování nejzákladnějších pohybů a technik, takže pokud chceš zjistit, zda je tento sport pro tebe, nebo to prostě jen zkusit, neměj z prvního tréninku obavy.

Co si vzít s sebou na trénink?

Máš vybraný gym a rozhodl*a ses zajít na trénink. První krok máš za sebou. Teď nastává otázka, co si vzít s sebou. Na svůj první MMA trénink toho ale příliš nepotřebuješ, v gymech si totiž téměř vždy můžeš základní vybavení a chrániče, jako třeba rukavice, půjčit (případně doporučujeme si dostupnost vybavení v tebou vybraném gymu předem zjistit).

Doporučeno
Festival, na kterém uděláš něco pro zdraví? Na programu pražského Les Mills Day jsou workouty, DJ i Brain We Are Festival, na kterém uděláš něco pro zdraví? Na programu pražského Les Mills Day jsou workouty, DJ i Brain We Are 9. dubna 2024 16:00

Zpravidla tomu ale bývá tak, že vystačit by sis tedy měl*a jen s běžným oblečením na sport. Rozhodně však platí, že mít svoje je výhodou. Obzvláště pokud se bojovým sportům chystáš věnovat více, je lepší si pořídit své vlastní vybavení, které ti dobře sedí a ve kterém se budeš cítit nejlépe.

To potvrzuje i Martin Karaivanov. „Určité vybavení máme k zapůjčení, ale rozhodně je lepší přijít minimálně s vlastními rukavicemi, ať už z hlediska komfortu, či dostupnosti erárních věcí,“ radí hlavní trenér Jetsaam Gymu.

Vždy, když se mě někdo zeptá, co si mám vzít s sebou, tak říkám chuť se něco naučit, protože u toho to začíná a končí. – André Reinders

Martin Karaivanov slaví výhru se svým svěřencem Andrejem Kalašnikem.
Martin Karaivanov slaví výhru se svým svěřencem Andrejem Kalašnikem. Zdroj: OKTAGON MMA

Hlavní trenér Reinders MMA podotýká, že tím nejdůležitějším, co si s sebou má člověk na první trénink přinést, je převedším zájem naučit se něco nového. O zbytek se postará gym. „Vždy, když se mě někdo zeptá, co si mám vzít s sebou, tak říkám chuť se něco naučit, protože u toho to začíná a končí. Jinak stačí klasické sportovní oblečení. Veškeré další vybavení, které by bylo potřeba, je na místě. V začátcích se učí základní pohybové znalosti, základní postoj, úniky na zemi a není potřeba žádné vybavení kromě té chuti se něco naučit.“

Doporučeno
Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití 2. dubna 2024 16:00

Rozhodneš-li se bojovým sportům věnovat více a třeba zvýšit intenzitu tréninků, kromě vlastních rukavic, bandáží nebo chráničů zubů a holení si nezapomeň pořídit také helmu. Ta totiž výrazně tlumí údery a minimalizuje otřesy mozku. Můžeš tak díky tomu předejít možnému poškození mozku, které bývá nevratné. 100procentní ochrana před poškozením mozku v bojových sportech, jako jsou MMA či box, sice neexistuje (snad kromě dokonalého uhýbání), ale helma je tou nejlepší prevencí.

O důležitosti používání helmy jsme si v minulosti popovídali s profesionálním cutmanem Bohumilem „BoBeshem“ Vojkůvkou a traumatologem Pavlem Holekou. Ti nám mimo jiné řekli, po jaké době se poškození mozku začne projevovat a jak vypadají první příznaky. Oba se shodují v tom, že helma by se měla používat při každém sparringu. Článek o prevenci poškození mozku si můžeš přečíst zde.

Doporučeno
Karfiolové uši: O co se jedná, jak k nim dochází a jak se proti nim dá chránit? Karfiolové uši: O co se jedná, jak k nim dochází a jak se proti nim dá chránit? 18. února 2021 14:30

Kdy můžu přejít k zápasení?

MMA je jedním z nejkomplexnějších bojových sportů, ne-li tím vůbec nejkomplexnějším. Kombinuje v sobě totiž prvky z boxu, thajboxu, brazilského džiu-džitsu a dalších sportů – odtud pramení název smíšená bojová umění. A protože se jedná o vysoce komplexní sport, může několik měsíců trvat, než si osvojíš všechny základy. Proto stejně jako při všem ostatním je i v tomto případě nutná pravidelnost, vytrvání a disciplína. To, jak rychle se naučíš bránit nebo bojovat, samozřejmě záleží také na talentu, každý z nás je totiž nadaný na něco jiného.

„V průměru to trvá tak půl roku až rok, než je možné úplného začátečníka přeřadit mezi pokročilejší. Záleží na píli a talentu dotyčného,“ vysvětluje Karaivanov.

Pro řadu lidí jsou bojové sporty jen hobby, případně se chtějí naučit bránit nebo se dostat do formy. Pro jiné ale může MMA přerůst z běžné volnočasové aktivity ve vášeň s touhou udělat krok dál a vyzkoušet si na vlastní kůži ostrý zápas. K tomu ti trenéři v gymu pomůžou. Nejprve je však nutno mít už určité zkušenosti z tréninků. To i v zájmu tvého vlastního zdraví. Žádný dobrý trenér by totiž k zápasu nepustil nikoho, kdo by na něj nebyl dostatečně připraven.

Doporučeno
Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři 31. března 2024 14:00

„K tomu, aby někdo mohl zápasit, musí mít natrénováno a jako zkouška slouží páteční sparringový trénink. Pokud vydrží se zkušenějšími zápasníky, můžeme mluvit o tom, že je připravený na zápas,“ říká šéf Jetsaam Gymu.

Kvalitní a vyvážená strava, společně s dostatečným spánkem, je úplný základ, který by měli do života zařadit všichni. (...) Kachna se zelím 2 hoďky před tréninkem není ideální start. – Martin Karaivanov

Podobně tomu je i v gymu Reinders MMA. André Reinders říká, že někdy může iniciativa přijít od samotného svěřence, který má odhodlání si to zkusit, jindy zase může možnost zápasu navrhnout sám trenér. Jak šéf Reinders MMA dodává, vše záleží na vzájemné domluvě. Pokud si obě strany plácnou a domluví se na termínu zápasu, upraví se tomu i tréninkový režim.

„Co se týče zápasení, samozřejmě komukoliv, kdo má zájem si zkusit to, co se naučil, v ostrém zápase, tak mu v tom pomůžeme, připravíme a zajistíme vše kolem od vyřízení různých registrací, přihlášek a podobně. A co se týče toho, jak k tomu dospěje, myslím si, že je to takový přirozený vývoj. Ti kluci a holky, kteří začnou trénovat, po nějaké době tréninku zjistí, že se v tom cítí dobře, komfortně, že dokáží konkurovat třeba i starším lidem, kteří už mají nějaké zápasy za sebou, a mají tu ambici to zkusit taky.

Doporučeno
Deset let jsem nemohla brečet. Podnikla jsem proto experiment a každý den se nutím plakat Deset let jsem nemohla brečet. Podnikla jsem proto experiment a každý den se nutím plakat 4. března 2024 12:00

Obvykle to začne trenér nebo přímo já vnímat, že tu chuť mají, tak jim to řeknu a obvykle to vznikne spontánně. Často to jde tak ruku v ruce, že téma potenciálního zápasu navrhnu já, případně si daný člověk přijde sám, že by to chtěl zkusit. Obvykle si tak řekneme nějaký termín, kdy tomu podřídíme trénink, zintenzivníme přípravu, věnujeme mu více pozornosti a to potom případně dospěje k nějakému amatérskému zápasu,“ popsal postup André Reinders.

André Reinders.
André Reinders. Zdroj: OKTAGON MMA

Jak upravit jídelníček? 

S aktivním sportováním se v neposlední řadě pojí také životospráva. Pokud se rozhodneš pro MMA, nebo prakticky jakýkoliv jiný sport, a chceš se v něm zlepšovat, pomoct ti v tom může právě i strava. Ta má totiž vliv nejen na to, kolik budeš mít na tréninku energie, ale i na to, jak se bude tvé tělo posléze regenerovat. Není samozřejmě nutné si ihned sestavit jídelníček podle profesionálních sportovců, ale přinejmenším alespoň dbát na základy zdravého životního stylu, jako je dostatečný spánek a vyvážený příjem bílkovin, tuků a sacharidů z kvalitních zdrojů.

„Kvalitní a vyvážená strava, společně s dostatečným spánkem, je úplný základ, který by měli do života zařadit všichni. Říct obecně, co zařadit nebo vyřadit, však nelze. Každý máme jinou práci, jiný denní režim a rytmus. Obecně ale člověk s klasickou českou kuchyní a pivařením to bude mít horší. Tělo musí z něčeho brát při výkonu a následně pak i při rehabilitaci. Kachna se zelím 2 hoďky před tréninkem není ideální start,“ popisuje Martin Karaivanov.

Určitě je to plus, pokud lidé trošku upraví jídelníček tak, aby jim nebylo těžko na tréninku a aby lépe regenerovali. Naši trenéři jim v tom samozřejmě vždy rádi poradí. – André Reinders

Důležitost správné životosprávy podtrhuje i André Reinders, který zároveň zmínil, že pokud si někdo s výživou nebude vědět rady, může se obrátit na trenéry v gymu, kteří mu v tomto směru ochotně pomohou.

Doporučeno
Hrozí ti vážná nemoc, plešatost nebo obezita? Takhle to zjistíš Hrozí ti vážná nemoc, plešatost nebo obezita? Takhle to zjistíš 29. února 2024 16:30

„Vždycky je výhoda, když tomu lidé přizpůsobí ostatní režim, byť samozřejmě chápu, že u spousty lidí, kteří mají normální práci, případně studují, to není úplně jednoduché. Ale hodně to pomůže v tom, aby lépe regenerovali tréninky, aby dokázali trénovat častěji a více intenzivně. Takže určitě je to plus, pokud lidé trošku upraví jídelníček tak, aby jim nebylo těžko na tréninku a aby lépe regenerovali. Naši trenéři jim v tom samozřejmě vždy rádi poradí,“ uzavírá André Reinders.

Jdeš do toho?

Co si tedy zapamatovat? Pokud chceš s MMA začít, najdi si ve svém městě gym a neměj obavy vyzkoušet první trénink. Za zkoušku nic nedáš. Na první trénink by ti mělo stačit i jen běžné sportovní oblečení, výbava totiž běžně bývá k zapůjčení na místě (je dobré si to ale před návštěvou daného gymu ověřit). Ke kompletní vlastní výbavě můžeš přejít postupně.

Pokud se MMA rozhodneš věnovat, dbej také na svůj jídelníček, který ti pomůže zlepšovat se. A i když nemáš ambice přejít k zápasení, bojové sporty ti mohou pomoct dostat se do dobré (nejen) fyzické kondice. Možná v nich ale najdeš i novou životní cestu jako spousta dnes již profesionálních zápasníků. A kdoví, třeba právě v tobě dřímá budoucí šampion UFC.

Domů
Sdílet
Diskuse