Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. září 2022 6:00
Čas čtení 8:31
Ondřej Jarůšek

Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka

Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka
Zdroj: poskytnuto managementem Jiřího Procházky
SPORT BOJOVÉ SPORTY JIŘÍ PROCHÁZKA MMA ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

André Reinders a Martin Karaivanov patří mezi nejlepší české trenéry MMA. Zeptali jsme se jich, jak s tímto sportem začít, co si vzít na první trénink, ale i na to, jak upravit jídelníček.

MMA (smíšená bojová umění) je jedním z nejrychleji rostoucích sportů posledních desetiletí, ne-li tím zcela nejrychleji rostoucím. S masivní popularitou zápasů v kleci zároveň v posledních letech roste i počet lidí, kterým tento sport imponuje a chtějí si ho sami vyzkoušet, ale třeba váhají a neví, jak na to. Nejtěžší krok totiž mnohdy bývá právě ten první.

Na to, jak s MMA začít, jsme se proto zeptali odborníků na slovo vzaté – Martina Karaivanova z brněnského Jetsaam Gymu, domovské stáje UFC šampiona Jiřího „Denisy“ Procházky, a Andrého Reinderse, jehož pražský gym Reinders MMA fanoušci v internetových anketách dva roky po sobě vybrali jako nejlepší gym na česko-slovenské scéně.

Není třeba se obávat, že vás na prvním tréninku vykostí Denisa. – Martin Karaivanov

Jiří Procházka s trenéry Jaroslavem Hovězákem a Martinem Karaivanovem po zisku titulu UFC.
Jiří Procházka s trenéry Jaroslavem Hovězákem a Martinem Karaivanovem po zisku titulu UFC. Zdroj: Getty Images/Yong Teck Lim
Doporučeno
Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? 11. května 2022 7:00

Proč se nemusíš bát přijít na tréninky, i když nemáš žádné zkušenosti, co si s sebou vzít, jak dlouho trvá, než si osvojíš základy MMA, a jakým způsobem je vhodné upravit životosprávu? To všechno a mnohem více se v řádcích níže dozvíš. Trenéři popsali i to, kdy a jak může svěřenec postupem času z trénování přejít také k ostrému zápasu.

Výběr českých a slovenských MMA gymů
Praha: Reinders MMA, Penta Gym, MMA Monster Gym, PriMMAt Gym Praha, Lanna Gym, Renegade Prague Gym, Gorilla MMA
Brno: Jetsaam Gym, Fightclub Brno, Muay Thai Brno, Wiking BJJ Brno
Ostrava: Hamr Gym, Fighting Club Ostrava, Ragnar Gym Ostrava
Hradec Králové: All Sports Academy, Good Luck Gym
Plzeň: AtomGym
Liberec: MMA Liberec
Bratislava: Octagon Fighting Academy, Titan Gym
Košice: MMA Top Team Košice
Trnava: Spartakus Fight Gym Doxxbet

Všichni jsou vítáni

Je docela běžné, že před prvním tréninkem na člověka může dolehnout nervozita nebo strach. Trenéři André Reinders i Martin Karaivanov ale ujišťují, že se ničeho obávat nemusíš. Pokud jsi nikdy žádné bojové sporty nedělal*a, není to žádný problém. Právě naopak. V gymu tě rádi přivítají a naučí tě vše od základů. Úplní začátečníci mají zpravidla vlastní tréninkovou skupinu, takže rozhodně nehrozí, že by ses najednou ocitl tváří v tvář daleko zkušenějšímu svěřenci. Učit se budeš základní pohyby a techniky s lidmi, kteří jsou na stejné úrovni jako ty.

Vždy zdůrazňuji, že předtím, než se vůbec budete schopni utkávat s někým jiným, tak se musíte v první řadě naučit ovládat své vlastní tělo. U toho to začíná. – André Reinders

André Reinders potvrzuje, že i lidé bez zkušeností v bojových sportech mají v jeho gymu dveře otevřené. „Takoví lidé jsou u nás vítáni. Vytvořili jsme pro ně speciální skupinu C, což jsou úplní začátečníci. Dříve většina lidí, která začala trénovat MMA, už měla zkušenosti s jinými bojovými sporty, ale se vzrůstající popularitou MMA přichází spousta lidí, kteří nikdy v životě bojový sport nedělali, ale chtějí si to zkusit. Takže přesně pro ně jsou tyto začátečnické tréninky určeny.

Doporučeno
Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky 21. dubna 2024 7:47

Nikdo nemusí mít obavy, že by to bylo příliš fyzicky náročné nebo že by je někdo mlátil, to určitě ne. Je to primárně o tom se naučit základní techniky, naučit se hýbat se svým tělem a naučit se vlastní tělo ovládat. Vždy zdůrazňuji, že předtím, než se vůbec budete schopni utkávat s někým jiným, tak se musíte v první řadě naučit ovládat své vlastní tělo. U toho to začíná. Určitě tedy nemusí mít strach přijít kdokoliv, kdo bude chtít zkusit, o čem MMA je,“ vysvětluje André Reinders.

André Reinders slaví výhru se svým svěřencem Jakubem Tichotou.
André Reinders slaví výhru se svým svěřencem Jakubem Tichotou. Zdroj: OKTAGON MMA

Muži i ženy trénují dohromady, což není nic neobvyklého. Většinou ženy tvoří samy dvojice, pokročilejší pak trénují i s muži. – Martin Karaivanov

S tím, že s MMA může začít opravdu každý, souhlasí i Martin Karaivanov, šéf Jetsaam Gymu. Do tělocvičny se nikdo nemusí bát přijít – cvičenci jsou rozřazeni do skupin tak, aby každý trénoval s lidmi na stejné výkonnosti.

„K nám může přijít kdokoliv, bez ohledu na zkušenosti. Máme několik tréninkových skupin určených pro úplné nováčky přes pokročilé až k zápasníkům. Není třeba se obávat, že vás na prvním tréninku vykostí Denisa. Trénujete se sobě rovnými,“ uklidňuje Karaivanov. Rozdělení do tréninkových skupin podle zkušeností je obecně běžnou praxí prakticky ve všech gymech.

Doporučeno
Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché 3. dubna 2021 18:30

Kromě toho bývá zvykem, že na veřejných trénincích trénují dohromady jak muži, tak i ženy (kromě specializovaných kurzů v bojových sportech, které lze najít i jen pro ženy). Jedná se o normální věc a ani v takových případech samozřejmě nikomu nic nehrozí. Ženy většinou tvoří dvojice spolu. „Muži i ženy trénují dohromady, což není nic neobvyklého. Většinou ženy tvoří samy dvojice, pokročilejší pak trénují i s muži,“ dodává šéf Jetsaam Gymu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 122125 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak podle Martina Karaivanova obecně vypadá běžný trénink (ačkoliv se pokaždé trochu liší).
  • Co si s sebou vzít na první trénink a co je podle Andrého Reinderse nejdůležitější.
  • Jak dlouho v průměru trvá, než se člověk naučí základy.
  • Jaký je postup, když se rozhodneš, že si chceš zkusit ostrý zápas.
  • Jak trenéři radí upravit jídelníček a celkovou životosprávu.
Domů
Sdílet
Diskuse