Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
26. září 2022 20:00
Čas čtení 0:53

Kuba řekla ano lásce. V celostátním referendu zlegalizovala stejnopohlavní sňatky

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Kuba řekla ano lásce. V celostátním referendu zlegalizovala stejnopohlavní sňatky
Zdroj: Unsplash/Thomas AE/volně k užití

Přibližně dvě třetiny obyvatel hlasovaly pro schválení reforem v novém zákoníku o rodině.

Pro Kubu, která byla v 60. a 70. letech minulého století svědkem pronásledování homosexuálů a jejich posílání do pracovních táborů, to znamená velký okamžik, píše BBC. Homosexualita byla v zemi zlegalizována až v roce 1979 – i poté ale LGBTQ+ lidé čelili diskriminaci.

Oficiální postoj k LGBT se ovšem v zemi za posledních 20 let výrazně změnil. Kubánská vláda změnu zákona podpořila a vedla celonárodní kampaň vyzývající občany k jeho schválení.

23. září 2022 13:30 Čas čtení 5:24 „Jsem bi bez ohledu na to, s kým zrovna chodím.“ Bisexualita není fáze, výmysl ani nenažranost „Jsem bi bez ohledu na to, s kým zrovna chodím.“ Bisexualita není fáze, výmysl ani nenažranost

Při nedělním hlasování prezident země Miguel Díaz-Canel řekl, že očekává, že většina obyvatel bude hlasovat pro a že nový zákoník odráží rozmanitost lidí, rodin a přesvědčení.
Podle předběžných výsledků se pro reformu vyslovilo 66 % dosud sečtených hlasů. K přijetí zákona byl nutný souhlas 50 % voličů.

Lid se rozhodl uzákonit lásku pro všechny

„Rodinný zákoník byl ratifikován lidmi,“ uvedla ve státní televizi předsedkyně volební rady Alina Balseiro. Zákoník prošel podle serveru DW 25 návrhy, téměř 80 000 setkáními na radnici a 300 000 návrhy veřejnosti. Oficiální postoj k homosexualitě se za posledních 20 let po desetiletích pronásledování výrazně změnil.

Reformy, které umožňují i queer párům adoptovat děti, však vyvolaly značný odpor náboženských skupin. Proti se také stavěla část opozice. Již v roce 2019 vláda usilovala o začlenění manželství osob stejného pohlaví do nové ústavy země, ale po kritice ze strany církve od toho ustoupila. 

Anketa:
Co říkáš na to, že nás předběhla Kuba?
Nevadí mi to, může to dát pozitivní impulz změnám i u nás.
Nás předběhnou i nehybné předměty. Už mě to ani nepřekvapuje.
Nevadí mi to, může to dát pozitivní impulz změnám i u nás.
30 %
Nás předběhnou i nehybné předměty. Už mě to ani nepřekvapuje.
70 %
Domů
Sdílet
Diskuse