Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
27. září 2022 12:52
Čas čtení 1:44

Medveděv znovu mluvil o jaderných zbraních. Pokud hrozba pro Rusko překročí limit, použijeme je bez konzultací a svolení, uvedl

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Medveděv znovu mluvil o jaderných zbraních. Pokud hrozba pro Rusko překročí limit, použijeme je bez konzultací a svolení, uvedl
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Bývalý ruský předseda vlády a nynější místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv na svém Telegramu pohrozil nepřátelům Ruska příspěvkem, v němž tvrdí, že Rusko v případě „překročení limitu“ použije jaderné zbraně bez ostychu.

Předseda strany Jednotné Rusko a místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv na svém Telegramu znovu hovořil o použití jaderných zbraní. Uvedl, že 

Rusko má právo „v případě potřeby použít jaderné zbraně“. Potřeba má přijít v momentě, kdy bude překročen „stanovený limit nebezpečí“. Medveděv dodal, že v takovém případě Rusko použije jaderné zbraně bez dlouhých konzultací, což prý není blaf.

24. září 2022 13:12 Čas čtení 1:55 Ruská státní televize varovala Západ. „Pokud se nás pokusíte zničit, budete zničeni s námi,“ zaznělo Ruská státní televize varovala Západ. „Pokud se nás pokusíte zničit, budete zničeni s námi,“ zaznělo

Řeč Západu o demokracii a svobodě označil bývalý předseda vlády Ruské federace a taktéž její prezident za „verbální průjem“ a demagogii, která se pojí ke snaze Ruska bránit svou výlučnost a právo vládnout světu. 

Medveděv vnímá upozornění Západu na důsledky, které by použití nukleárních zbraní mělo, jako upírání práva k obraně. „Znovu musím připomenout – pro ty neslyšící, kteří slyší jen sami sebe. Rusko má právo v případě potřeby použít jaderné zbraně v předem určených případech,“ napsal. Těmi by mělo být napadení Ruska a jeho spojenců jadernými zbraněmi či agrese s použitím konvenčních zbraní, která by ohrožovala samotnou existenci Ruska. Zde se Medveděv odvolal na dřívější prohlášení Putina.

Rusko se podle něj chce dále zasadit o to, aby jeho nepřátelé nebyli jadernými zbraněmi vyzbrojeni. Jako příklad uvedl „nacistickou Ukrajinu, kterou ovládají země NATO“. Vyjádřil se v tom smyslu, že i nepřátelské země vědí, že pokud bude překročen „stanovený limit nebezpečí“, bude muset Rusko jednat. Dle Medveděva bez žádání jakéhokoliv svolení či konzultací, což prý rozhodně není blaf.

„Představte si, že Rusko je nuceno použít nejhrozivější zbraň proti ukrajinskému režimu, který se dopustil rozsáhlé agrese nebezpečné pro samotnou existenci našeho státu. Domnívám se, že NATO ani v této situaci přímo nezasáhne do konfliktu. Ostatně bezpečnost Washingtonu, Londýna a Bruselu je pro Severoatlantickou alianci mnohem důležitější než osud hynoucí Ukrajiny, kterou nikdo nepotřebuje, i když je hojně zásobována různými zbraněmi,“ uvažoval nakonec.

Bývalý prezident sledujícím napsal, že dodávky moderních zbraní Ukrajině jsou jen byznysem pro západní země.

Ruské výhrůžky

Ruská federace konstantně vyhrožuje použitím jaderných zbraní v případě, že by byla ohrožena. Spekulace nicméně vyvrcholily minulý týden po projevu Vladimira Putina, v němž vyhlásil mobilizaci Rusů.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

O jeho rozmluvě se přirozeně debatovalo i v ruské státní televizi Rossija 1. Vojenský expert Igor Korotčenko a moderátorka státní televize Olga Skabejeva se shodli, že by Rusko v případě ohrožení použilo jaderné zbraně.

„Západ musí pochopit, že tabu a omezení pro použití určitých zbraní by mohly být za určitých okolností zrušeny,“ uvedl Korotčenko, jenž dále hájil pozici Ruska v souvislosti s Ukrajinou a uvedl, že země nevyhledává konflikt. „Co chce Západ? Chce vítězství nad Ruskem,“ řekla Skabejeva. „Rusko není možné porazit bez jaderného výbuchu. Je to vyloučeno. Nedovolíme zničit naši zemi. Pokud se nás pokusíte zničit, budete zničeni společně s námi,“ dodala.

Domů
Sdílet
Diskuse