Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
27. září 2022 13:20
Čas čtení 0:59

Otvírací doba o svátcích: Na sv. Václava otevřeno nebude, 28. října také ne

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Otvírací doba o svátcích: Na sv. Václava otevřeno nebude, 28. října také ne
Zdroj: Pexels/Kevin Malik/volně k užití

Debata o tom, jestli bude, nebo nebude otevřeno na státní svátek, se vždy rozvíří v týdnu, kdy má nastat. Sepsali jsme, jak to je.

Ve středu oslavíme jediný státní svátek měsíce září – 28. září. Svátek svatého Václava je takzvaným Dnem české státnosti, který však nepotěší všechny nákupuchtivé zákazníky. V České republice během tohoto dne platí omezení regulující otvírací doby jistých typů prodejen. To znamená, že prodejny s rozlohou nad 200 metrů čtverečních budou mít zavřeno.

27. září 2022 9:49 Čas čtení 1:07 Minimální teplota na pracovišti může být nižší. Vláda povolila její snížení o dva stupně Minimální teplota na pracovišti může být nižší. Vláda povolila její snížení o dva stupně

Regulace otvírací doby prodejen funguje v České republice od roku 2016. Vztahuje se zejména na prodejny nad 200 metrů čtverečních. U těch ostatních záleží na řetězci či majiteli, jestli bude otvírat, nebo ne. Česko má dohromady 13 státních svátků a omezení otvírací doby padá na sedm z nich. 

Svátky, během nichž jsou obchody zavřeny

DatumSvátek
1. lednaNový rok, Den obnovy samostatného českého státu
 Velikonoční pondělí
8. květnaDen vítězství
28. záříDen české státnosti
28. říjnaDen vzniku samostatného československého státu
25. prosince1. svátek vánoční
26. prosince2. svátek vánoční

Specifickým svátkem je Štědrý den. Během 24. prosince jsou totiž obchody obvykle otevřeny hlavně do poledne, odpolední směny bývají kratší či žádné.

Během roku 2020 při pandemii koronaviru měly obchody otevřeno i během celého odpoledne, což se odvíjelo od zdravotní a společenské situace. O rok později si lidé mohli na Štědrý den nakoupit pouze dopoledne. V roce 2022 budou obchody také otevřeny pouze dopoledne.

Svátky, během nichž jsou obchody otevřeny

DatumSvátek
 Velký pátek
1. květnaSvátek práce
5. červenceDen slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
6. červenceDen upálení mistra Jana Husa
17. listopaduDen boje za svobodu a demokracii
24. prosinceŠtědrý den (dopoledne)
Zpět
Sdílet
Diskuse