Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tímea Krauszová
27. září 2022 15:49
Čas čtení 1:20

Z Nord Streamu v Severním moři uniká plyn. Tři od sebe vzdálená místa poškození naznačují, že jde o sabotáž

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Z Nord Streamu v Severním moři uniká plyn. Tři od sebe vzdálená místa poškození naznačují, že jde o sabotáž
Zdroj: Norské ozbrojené síly

Tři poškozená místa se objevila prakticky najednou na třech různých částech plynovodu.

Několik evropských zemí vyšetřuje tři různé úniky plynu ze dvou potrubí plynovodu Nord Stream. Příčina úniků není jasná, ale země nevyloučily, že se může jednat o následek podmořského útoku.

Operátor Nord Streamu 1 podle BBC řekl, že potrubí pod hladinou zaznamenala neočekávané škody během jednoho dne. Bez ohledu na rozsah škod poškozená potrubí zatím přímo neovlivňují dodávky plynu do Evropy, protože ani jedno z nich nebylo v provozu.

Podle Dánska to nemusí být náhoda

„Nejde jen o malou prasklinu, je to opravdu obrovská díra,“ řekla o poškozených potrubích dánská energetická agentura. Podle dánské premiérky Mette Frederiksen nelze vyloučit, že se jednalo o sabotáž. „Ještě je brzy dojít k závěru, ale toto je výjimečná situace. Máme tři úniky, takže je těžké si představit, že jde o nehodu,“ řekla pro dánská média.

Frederiksen se k případu vyjádřila během své návštěvy v Polsku, kde byla na ceremonii otevření nové trasy dodávky norského plynu mezi Dánskem a Polskem. Podle portálu Euronews se objevily spekulace, že ani načasování těchto poruch není náhodné.

Ruský mluvčí Dmitrij Peskov řekl, že se mimořádně obává toho, co incident znamená, a nevylučuje ani to, že se mohlo jednat o cílený útok.

První poškození bylo zaznamenáno v pondělí večer na dánské sekci Nord Streamu 2 v Baltském moři, kde došlo k poklesu tlaku. O několik hodin později se objevily dvě další poruchy na různých úsecích Nord Streamu 1. Jeden se nachází v dánském prostoru a druhý ve švédském. Případ vyšetřují Německo, Dánsko i Švédsko.

Přes Nord Stream 1 neprotekla ani kapka plynu od srpna, jelikož Rusko přerušilo dodávky plynu kvůli údržbě potrubí. Provoz Nord Streamu 2 byl přerušen krátce po zahájení války na Ukrajině.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Přestože ani jedno z potrubí není v provozu, v obou se nachází plyn, který podle videí norských ozbrojených sil nyní uniká přímo do moře. Dánská energetická agentura tak upozornila, že uniklý plyn představuje zdravotní a bezpečnostní riziko, protože může i vzplanout.

Domů
Sdílet
Diskuse