Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
28. září 2022 16:00
Čas čtení 0:43

Obrazem: Pražská zoo má nový pavilon goril inspirovaný Afrikou

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Obrazem: Pražská zoo má nový pavilon goril inspirovaný Afrikou
Zdroj: Zoo Praha

Pavilon našel vzor v biosférické rezervaci Dja na jihu afrického Kamerunu.

Pražská zoologická zahrada ve středu slavnostně otevřela nový pavilon goril. Rezervace Dja se rozprostírá na ploše přes dvanáct tisíc metrů čtverečních a je historicky největším pavilonem, který kdy zoo měla. Domov v něm našly nejen gorily, ale řada dalších afrických zvířat, jako jsou guerézy, kočkodani, osináci, kaloni, talapoini, štětkouni či zlatohlávci. Kromě zvířat čeká na návštěvníky zoo spousta dalších zajímavostí.

Pavilon, který se v krajině ztrácí

Nový pavilon inspirovala biosférická rezervace Dja, která leží na jihu Kamerunu v oblasti deštných lesů. Založena byla už v roce 1950 a od osmdesátých let se řadí na seznam UNESCO.

Konstrukce pavilonu je z výrazné části zapuštěna pod úroveň terénu. Místa, která například z technických důvodů nemohla být přesypána vytěženou zeminou, aby se pavilon „ztratil v krajině“, byla připodobněna skalnatému nebo hlinitému svahu a ozeleněna. Vegetační je také střecha. Celá stavba tak vypadá jako travnatý kopec. Tvarově stavba vytváří dojem travnatého kopce a je minimálně viditelná.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

I interiér je pojatý přírodně. Jeho provozní a chovatelské zázemí je řešeno tak, aby byl pavilon co nejvíce soběstačný. Nachází se v něm třeba plynová kotelna, strojovna vzduchotechniky, sklady nebo technické místnosti.

Skladba rostlin uvnitř pavilonu plně respektuje geografickou příslušnost k oblastem výskytu goril v přírodě a zprostředkovává tak návštěvníkovi věrohodný dojem afrického rovníkového pralesa.Návštěvnická trasa prochází nejen kolem betonových imitací pralesních velikánů, ale i dnem hlubokého říčního koryta. Jeho cesta začíná vodopádem a pokračuje vymletými stěnami porostlými bujnou tropickou vegetací plnou kapradin.Život těmto zeleným vertikálním stěnám dává důmyslná technologie soustavy kaskádovitě poskládaných buněk. Skrze nitro 2 480 kusů plastových buněk prochází kapkovací závlaha zajišťující neustále přesné množství vody.Ve venkovních výsadbách nebylo možné použít původní rostliny z afrického pralesa jako v interiérech s řízenou teplotou. I tak se podařilo vybrat několik rostlin pocházejících z chladnějších hor Afriky.
Zobrazit galerii
(9)
Domů
Sdílet
Diskuse