Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2022 14:30
Čas čtení 6:07
Jakub Paulík

5 údajně nejlepších minipivovarů v Brně. Navštívit se vyplatí všechny, ale pouze jeden od nás dostal plný počet

5 údajně nejlepších minipivovarů v Brně. Navštívit se vyplatí všechny, ale pouze jeden od nás dostal plný počet
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
GASTRO BRNO ČESKÉ PIVO
Uložit Uložené

Jedno měly společné –⁠ v každém z nich nás čekala příjemná a rychlá obsluha. Který minipivovar se umístil na první příčce?

Naše redakce se vydala do ulic největšího moravského města Brna a navštívila podniky pivovarů, které mají od lidí tu nejlepší odezvu. Jsou opravdu tak skvělé, jak je hodnotí uživatelé na internetu?

Na Refresheru se v gastro sekci věnujeme také testům piv či podniků. Najdeš u náš test IPA piv z obchodů, ale i dvanáctek a desítek. Podívali jsme se také na to, které pivní bary v Brně jsou podle lidí údajně nejlepší a nejhorší

Podle čeho jsme hodnotili a vybírali minipivovary?

Při testování jsme se řídili aplikací Brewee/Pivovary, která má na Google Play řadu pozitivních hodnocení. Podmínkou při výběru bylo, aby šlo o minipivovary situované v městské části Brna, které mají vlastní restauraci s výčepem. Některé vynikající menší pivovary z Brna, které pivo pouze exportují, jsme tedy vynechali. 

V 5 nejlepších pivovarech podle aplikace jsme posuzovali, zda jsou pivovary skutečně tak dobré, jak se uvádí v recenzích uživatelů. Při hodnocení jsme se zaměřovali na chuť piv (netestovali jsme všechny, soustředili jsme se na 12° piva) v poměru k jejich ceně, různorodost nabídky, přístup obsluhy a kvalitu prostor. Vyhnuli jsme se komentování jídel, protože některé podniky nabízely celé menu, zatímco jiné pouze drobnosti k pivům, a jejich srovnání by v tomto ohledu nebylo férové.

U Tomana

U Tomana
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Pivovar U Tomana se nachází v centru města na náměstí Svobody. Velký nápis s názvem a označením pivovar/restaurace na jedné z budov nemůžeš přehlédnout.

Skvělý první dojem na nás udělal prostorný a komfortně působící interiér s otevřenou kuchyní. V kontrastu k ladnému vzezření podniku nás však nemile překvapily toalety. Byly sice udržovány v čistotě, ale posprejované dveře oproti jinak slušným prostorám vysloveně bily do očí.

pivovar
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Pro hosty bylo uvnitř připraveno i posezení v prvním patře, ale my jsme si vybrali přízemí. Na obsluhu jsme nečekali ani minutu a ihned jsme se pustili do zkoumání pivního výběru.

pivovar
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Podle nápojového lístku jsme si ze stálé nabídky mohli vybrat mezi 10° a 12° světlým ležákem a 11° tmavým ležákem. Speciály se obměňovaly a v době našeho příjezdu bylo dostupné ještě 13° pšeničné pivo a Red APA 11°. Uvítali bychom však, kdyby byl ve výběru ještě alespoň jeden další speciál.

Doporučeno
Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká 7. dubna 2024 13:30

Ne zrovna stoprocentní spokojenost jsme pociťovali i při chuti piva. Objednali jsme si dvanáctku ležák a nedá se říci, že by nás něčím ohromila. Pivo nám přišlo méně výrazné, poněkud vodnaté a málo hořké. Jak by řekl klasik „not great, not terrible“, ale od ceny 58 korun jsme očekávali více.

pivovar
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
Kvalita piva v poměru k ceně: 1/2
Různorodost piv: 1,5/2
Obsluha: 2/2
Interiér podniku: 2/2
Toalety: 1/2

Hodnocení uživateli Brewee: 4,3/5
Finální hodnocení Refresheru: 7,5/10

U Alberta

pivovar
Zdroj: Refresher

Minipivovar U Tomana velmi snadno najde i turista neznalý Brna, ale podnik U Alberta by mohl lidi s horším orientačním smyslem jemně potrápit. Nachází se kousek od centra v přívětivé tiché lokalitě za hradem Špilberk a z dálky působí jako rodinný dům.

V noci bys ho přitom lehce minul, protože cesta k němu není osvícená a kromě malé tabule s názvem podniku na něj nic neupozorňuje. Tato nevýhoda je ovšem zároveň paradoxně i plusem. Díky své menší výraznosti budí podnik dojem komorní atmosféry vhodné pro menší skupiny lidí, které nechtějí vysedávat ve velkém přeplněném baru.

Před podnikem postávalo v době našeho příchodu kolem šesté podvečer jen několik přátel se psy, kteří si čas od času vběhli dovnitř k misce pro vodu. Uvnitř jsme zpočátku seděli sami, ale během hodiny se začalo stmívat a podnik se najednou zaplnil. Zaměstnankyně za barem se i přes zvyšující se počet hostů nadále o všechny poctivě starala.

pivovar
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Prostory podniku jsou opravdu malé (napočítali jsme jen 6 stolů), díky čemuž působí na jedné straně útulně, ale jejich rozměry se zároveň negativně odrážejí i na pivní nabídce, která zahrnuje pouze 3 piva. Interiér je navíc na náš vkus příliš minimalistický a hodilo by se, kdyby majitel bílé prázdné stěny zaplnil například živými malbami či obrazy.

pivovar
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Z pivní nabídky 11° světlého ležáku Šalina, 12° APA Amerika a 12° nefiltrovaného Silvio Pellico jsme si vybrali možnost číslo dvě. Voňavá APA s přiměřenou hořkostí chutnala podle našeho gusta a pila se velmi lehce. Cenově nás vyšla na 67 korun.

Doporučeno
Jak chutná pivo vytvořené na míru mladé dospělé generaci? Byli jsme ochutnat nový ležák Proud Jak chutná pivo vytvořené na míru mladé dospělé generaci? Byli jsme ochutnat nový ležák Proud 27. března 2024 10:30

Bohužel, U Alberta se na rozdíl od zbývajících čtyř minipivovarů v tomto seznamu nedá platit kartou, a tak si nezapomeň připravit hotovost. Na závěr nás podnik pobavil toaletami, na kterých byly pisoáry vyrobeny z pivních sudů.

pivovar
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
Kvalita piva v poměru k ceně: 2/2
Různorodost piv: 1/2
Obsluha: 2/2
Interiér podniku: 1/2
Toalety: 2/2

Hodnocení uživateli Brewee: 4,2/5
Finální hodnocení Refresheru: 8/10

Schrott

pivovar
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Již název industriálního baru Schrott napovídá, co lze očekávat od interiéru podniku, který se nachází pár minut chůze od hlavního vlakového nádraží.

Prostory baru jsou doslova plné šrotu a vzhled očíslovaných kobek –⁠ tedy toalet –⁠ nám připomínal protiatomový kryt.

pivovar
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Majitelé podle webu odkazují interiérem podniku na Václava Jiránka, strojaře a konstruktéra, který se v Křenové ulici, kde se nachází i Schrott, věnoval výrobě armatur (po nich je pojmenováno i jedno z piv). Kreativitě se meze nekladou a nám se takový designový experiment zamlouval.

pivovar
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Piva pro podnik vyrábí minipivovar Schrott Brewing Company, jehož nabídka je poměrně pestrá. Když jsme bar navštívili, na výčepu se ve výběru od minipivovaru nacházel 12° Velbloud APA, 13° Armatura Festbier a 11° Desert Pils světlý ležák. Kromě toho jsme měli na výběr z dalších čtyř piv ze spřátelených pivovarů. Ocenili bychom však, kdyby byl poměr opačný a v nabídce by bylo více piv od Schrott Brewing Company.

pivovar
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Vybrali jsme si samozřejmě ten, který spadá pod minipivovar Schrott, a to konkrétně dvanáctku Velblouda v ceně 62 korun. Ta nás ihned zaujala příjemným ovocným aromatem a osvěžující jemně nahořklou chutí. Ve spojení netradičního interiéru, výborného piva a dobré obsluhy, která nám ještě před dopitím prvního kola nabídla další pivo, jsme byli opravdu spokojeni.

Kvalita piva v poměru k ceně: 2/2
Různorodost piv: 1,5/2
Obsluha: 2/2
Interiér podniku: 2/2
Toalety: 2/2

Hodnocení uživateli Brewee: 4,7/5
Finální hodnocení Refresheru: 9,5/10

 HARRY

Pivovar
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Pivovar HARRY se nachází ve středu města, přibližně dvě minuty chůze od náměstí Svobody. Vzhledem k poměrně velkým prostorám je ideální pro návštěvu větší party kamarádů. Ta se může navíc i snáze střídat při braní jednotlivých rund, jelikož pivovar funguje na principu samoobsluhy (za což sundáváme půl bodu dolů). Je to sice škoda, ale zaměstnanci u baru pracují, naštěstí, velmi rychle a zákazníkovi ochotně poradí.

Sednout si lze do jedné z dvojice místností. První disponuje velkým stolem ve tvaru písmene O, který ladí s obdobně formovaným stylovým osvětlením.

pivovar
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

V hlavní místnosti s výčepem se mohou zákazníci podívat na pivní tanky. Vzhledem k vyvýšeným stolům lze pivo v pivovaru HARRY popíjet nejen vsedě, ale také „na stojáka“.

pivovar
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Originalitu interiéru zvýrazňuje několik humorných nápisů na stěnách, jakož i textový test opilosti (viz dole), který ti napoví, jak moc jsi to přehnal s alkoholem. Pokud se ti podaří přečíst nejmenší text, zřejmě jsi nic nepil nebo máš skvělý zrak. Pokud ale nevidíš ani na nejvýše položený nápis, měl bys už pro vlastní dobro zaplatit a odejít. Vzhledem k tomu, že jsme v sobě měli jen pár piv, testem jsme úspěšně prošli.

pivovar
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Na výčepu v době našeho příjezdu měli v nabídce 7 piv, z toho 6 vlastních. 11° a 12° světlý ležák, 12° tmavý ležák, 12° Ginger APA, 15° American IPA a 17° Pastry Gose. Výběr byl tedy více než uspokojující. Rozhodli jsme se pro dvanáctku nazvanou Drok, za kterou jsme zaplatili 59 korun.

pivovar
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Výbornou nahořklou chuť piva jsme si užívali při poslechu chraplavého hlasu Jamese Hetfielda z kapely Metallica, jejíž skladbu hráli na baru. Toalety byly v poměru k velkému množství míst k sezení dostatečně prostorné a zároveň dobře udržované.

pivovar
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
Kvalita piva v poměru k ceně: 2/2
Různorodost piv: 2/2
Obsluha: 1,5/2
Interiér podniku: 2/2
Toalety: 2/2

Hodnocení uživateli Brewee: 4,4/5
Finální hodnocení Refresheru: 9,5/10

EFI

pivovar
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Pivovar EFI je podobně jako několik výše zmíněných minipivovarů v brněnské komunitě poměrně známý a jeho výrobky se pravidelně objevují na pivních festivalech v centru města. Jejich skvělý 12° ležák (na největším mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích získal stříbrnou medaili) jsme měli možnost ochutnat na jednom z nich, a tak nás potěšilo, že se pivovar nachází ve výběru těch nejlepších. 

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

K pivovaru se dostaneš opravdu snadno, ale pokud přijíždíš do Brna z nádraží a nechceš si udělat dlouhou procházku, raději se svez MHD. Když vystoupíš na zastávce Náměstí 28. října, v EFI budeš do dvou minut.

Jelikož je EFI nejen pivovarem, ale také hotelem s wellness, ani samotný hostinec nevypadá jako běžný bar, ale připomíná spíše elegantní restauraci. Na první pohled nás v místnosti zaujaly působivé malby na stěnách, ale také skutečnost, že jsme přímo před námi viděli do otevřené kuchyně.

pivovar
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Vzhledem ke kvalitě interiéru u baru jsme ani nečekali, že by nás na toaletách šokovaly posprejované stěny či vylámané dveře. Prostory WC zářily čistotou, působily opravdu vkusně a nemáme jim vůbec co vytknout.

pivovar
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Ochotný personál k nám přišel krátce poté, co jsme si vybrali místo k sezení, a ihned nám představil svá piva. V nabídce, která se podle webu obměňuje, se nacházelo celkem 6 piv –⁠ trojice ležáků (8°, 10° a 12°), Cider, 11° pšeničné pivo a 12° New Zealand Pale Ale.

Navzdory slušnému výběru jsme už předem věděli, že chceme znovu ochutnat výbornou dvanáctku, která nás opět nezklamala. Vyšla nás na 55 korun a její osvěžující chuť a výrazná vůně chmele nás nabádala, abychom si dali další kolo.

pivovar
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
Kvalita piva v poměru k ceně: 2/2
Různorodost piv: 2/2
Obsluha: 2/2
Interiér podniku: 2/2
Toalety: 2/2

Hodnocení uživateli Brewee: 4,7/5
Finální hodnocení Refresheru: 10/10

Domů
Sdílet
Diskuse