Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
30. září 2022 10:21
Čas čtení 0:56

Noc vědců 2022: V desítkách českých měst se veřejnosti otevřou běžně nepřístupné vědecké budovy

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Noc vědců 2022: V desítkách českých měst se veřejnosti otevřou běžně nepřístupné vědecké budovy
Zdroj: Noc vědců

Akci organizují významné české instituce z řad univerzit, vysokých škol, muzeí nebo hvězdáren.

V pátek 30. září se koná další ročník Noci vědců, která už od roku 2005 jeden večer v roce oživuje stovky vědeckých budov, do kterých se běžný smrtelník nedostane. Lidem se ve třiceti osmi českých městech otevřou laboratoře a přednáškové místnosti, kde podle organizátorů mohou vědu zažít všemi smysly děti i dospělí.

Noc pro milovníky vědy

V České republice se Noc vědců koná od roku 2005 a je zastoupena českými univerzitami, vědeckými ústavy, hvězdárnami a dalšími institucemi. Mezi organizátory tak patří třeba vysoké školy v Praze (Univerzita Karlova, ČVUT, VŠCHT, ČZU), Brně (Masarykova univerzita, Mendelova univerzita, VUT), Olomouci (Univerzita Palackého), Liberci (Technická univerzita), Ostravě, Pardubicích nebo Hradci Králové.

Kromě toho je zapojena řada dalších institucí, jako jsou Akademie věd, Český hydrometeorologický ústav, známé hvězdárny a planetária nebo muzea. Jejich kompletní seznam najdeš tady

Program letošního ročníku je opravdu bohatý. Třeba v Praze si můžeš prohlédnout Štěfánikovu hvězdárnu a v Brně navštívit zajímavé science centrum VIDA. Univerzita v Hradci Králové nabídne vědeckou show Na vlastní nos, na Technické univerzitě v Ostravě zase můžeš zažít Elektřinu na vlastní kůži.

Anketa:
Účastníš se Noci vědců?
Jasně, toto je akce přímo pro mě!
Věda mě moc nebere.
Jasně, toto je akce přímo pro mě!
73 %
Věda mě moc nebere.
27 %

Na webových stránkách akce najdeš kompletní program. Některé části budou k vidění také online formou, na některé je zase potřeba provést rezervaci. 

Domů
Sdílet
Diskuse