Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
30. září 2022 19:49
Čas čtení 0:34

Obchody budou muset nově uvádět cenu před slevou. Novela zákona zakáže také smyšlené recenze

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Obchody budou muset nově uvádět cenu před slevou. Novela zákona zakáže také smyšlené recenze
Zdroj: Pexels.com

Novela se kromě jiného zabývá falešnými recenzemi. Prodejci budou povinni dokázat, že hodnocení udělili skuteční zákazníci.

Zboží ve slevě bude muset mít nově označenou i cenu před slevou. S pravidlem přichází vládní novela o ochraně spotřebitele, která se zaměřuje na falešné slevy používané jako marketingový trik. V pátek ji schválila Sněmovna.

Novela také prodlužuje dobu na vrácení zboží v akci ze 14 dnů na 30 dní. Opatření se nebude vztahovat na potraviny či zboží, které rychle podléhá zkáze nebo má krátkou dobu spotřeby. 

Novela se zabývá také falešnými recenzemi. Prodejci budou povinni dokázat, že hodnocení udělili skuteční zákazníci. Falešné recenze budou dle novely spadat do nekalých obchodních praktik. Je však důležité mít o pravosti recenze důkaz, jelikož i reálné recenze bez důkazu by byly v rozporu s novelou. 

Do třetice novela označila jako nekalou obchodní praktiku také skutečnost, kdy online prodejce umístí na přední pozice seznamu vyhledávání svůj produkt, který tam umístil za úplatu, ale zákazníka na tuto formu reklamy neupozorní. 

Domů
Sdílet
Diskuse