Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
1. října 2022 10:35
Čas čtení 1:06

Phil Collins s kapelou Genesis prodali práva ke své hudbě za 7,5 miliardy korun

Kategorie:
Hudba
Uložit Uložené
Phil Collins s kapelou Genesis prodali práva ke své hudbě za 7,5 miliardy korun
Zdroj: David Wolff-Patrick/Redferns

Anglická popová legenda, ať už tím rozumíme zpěváka Collinse, či celou kapelu, měla prodat podle The Wall Street Journal práva ke svým písničkám společnosti Concord Music Group za 300 milionů dolarů, což je v přepočtu více než 7,5 miliardy korun.

Phil Collins a kapela Genesis prodali svá práva k písním hudební společnosti Concord Music Group. Celková cena, podle zjištění The Wall Street Journal, se měla vyšplhat ke 300 milionům dolarů (7,524 miliardy korun). Součástí obchodu měla být i Collinsova sólová alba No Jacket Required a ...But Seriously, dodalo BBC. Mělo by se jednat o jeden z největších podobných prodejů práv k hudbě v historii.

30. září 2022 17:00 Čas čtení 6:39 Romantika Pingiho dostal k hiphopu Yung Lean. Experimentovat je vždycky dobrý, vzkazuje Romantika Pingiho dostal k hiphopu Yung Lean. Experimentovat je vždycky dobrý, vzkazuje

BBC uvádí pouze dva vyšší prodeje práv k muzice. Svých hudebních práv se vzdali Bob Dylan a Bruce Springsteen, jejichž cena diskografie se vyšplhala ke 400 (10,03 miliardy korun), respektive 500 milionům dolarů (12,5 miliardy korun). V roce 2021 rezonoval hudebním prostředím také prodej poloviny hudebních práv Neila Younga, jenž za ně inkasoval částku 150 milionů dolarů (3,76 miliardy korun).

V době, která je pro umělce velmi nejistá z finančního hlediska, se prodej práv k jejich diskografiím stal trendem. K podobnému kroku přistoupila například Shakira nebo The Killers. Výhodou takové dohody je pro umělce okamžité finanční zaopatření a zjednodušení právních dohod po jejich smrti, na druhou stranu nákupčí, kterými jsou z největší části hudební společnosti, předpokládají další profit z prodejů, streamingu a licencovaných prodejů.

Concord Music získal od kapely Genesis, která je stoprocentně legendou rockové hudby 70. let a 80. let, 10 jejich největších hitů včetně Invisible Touch, Mama, That's All a Abacab. Zdaleka nejatraktivnějším prodejním artiklem zde ale budou Collinsovy hity z 80. a 90. let jako Against All Odds, Sussudio a Another Day In Paradise.

Síla Collinsovy osobnosti se zrcadlí například ve streamech písně In The Air Tonight z roku 1981, která pouze na Spotify zaznamenala 500 milionů přehrání. Naopak nejpřehrávanější Invisible Touch od Genesis zaznamenal „pouhých“ 170 milionů poslechů.

Domů
Sdílet
Diskuse