Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
2. října 2022 9:41
Čas čtení 1:30

Během chaosu a násilností fotbalových fanoušků v Indonésii zemřelo minimálně 174 lidí. V lize hrají Češi Krmenčík a Kúdela

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Během chaosu a násilností fotbalových fanoušků v Indonésii zemřelo minimálně 174 lidí. V lize hrají Češi Krmenčík a Kúdela
Zdroj: ČTK/AP/Yudha Prabowo

Jedna z nejhorších fotbalových katastrof vůbec. Tak zahraniční média popisují incident z indonéské fotbalové ligy, který se stal v sobotu.

Katastrofa obrovských rozměrů se odehrála po zápase první indonéské ligy mezi týmy Persebaya Surabaya a Arema FC. Lokální derby ve Východní Jávě skončilo v sobotu večer pro domácí Aremu prohrou 2:3, což vzbudilo obrovské nepokoje.

Jak uvádí BBC, minimálně 3000 fanoušků vběhlo na trávník, pročež policie mezi ně začala střílet slzný plyn. Následná vlna chaosu a násilí vyústila v minimálně 174 obětí, což řadí katastrofu mezi největší fotbalové incidenty vůbec.

30. září 2022 6:00 Čas čtení 10:06 Holka může být i lepší než kluci, ale trenéři ji nechtějí, říká manažerka českých hokejistek Holka může být i lepší než kluci, ale trenéři ji nechtějí, říká manažerka českých hokejistek

Médium uvádí, že stadion domácích, který měl pro zápas kapacitu 38 000 diváků, byl kvůli atraktivnosti derby překročen minimálně o dalších 4000 sledujících. A to i přesto, že fanoušci hostujícího celku, ačkoliv neměli mít možnost zakoupit si lístky, nakonec na místo dorazili.

Z celkového počtu mělo hned 3000 lidí vtrhnout na hřiště. „Nejprve došlo k nepokojům, propukla anarchie. Fanoušci začali útočit na policisty a poškozovali auta,“ uvedl, jak píše CNN, šéf policie provincie Východní Jáva Nico Afinta.

Policie se snažila rozehnat rozzuřený dav slzným plynem. Jenže ten v prostoru stadionu začal všechny dusit. Nashromážděné tisíce lidí se tísnily u jednoho východu ze hřiště, jenže než se dostaly ven, plyn se jim dostal do dýchacích cest. Přitom žádný takový plyn, podle světového řídicího orgánu FIFA, by neměl být policisty ani pořadateli používán k ovládání davů na stadionech.

Mezi oběťmi nakonec nebyli jenom fanoušci, ale i policisté. Indonéský prezident Joko Widodo po tragédii nařídil odložení všech fotbalových zápasů do té doby, než se povede vyšetřování. Minimálně by se však nemělo hrát následující týden. Domácí tým Arema FC navíc dostal od Indonéské fotbalové asociace zákaz pořádání fotbalových klání do konce sezóny.

Nepoznaný fotbalový ráj

Konkrétně indonéská první liga je od nynější sezóny pro českého fanouška nově poznaným fotbalovým rájem. Od začátku ročníku 2022/23 zde totiž účinkují hráči, kteří ještě donedávna hráli či hrají v české fotbalové reprezentaci. Všichni jsou to bývalí hráči Slavie Praha.

11. září 2023 11:00 Čas čtení 2:31 Vybrali jsme šest nejlépe oblečených fotbalistů letošního léta. Získá si tě David Alaba, Stefan Bajčetić nebo Virgil van Dijk? Vybrali jsme šest nejlépe oblečených fotbalistů letošního léta. Získá si tě David Alaba, Stefan Bajčetić nebo Virgil van Dijk?

Nabídku klubu Persija Jakarta totiž přijal reprezentační obránce Ondřej Kúdela, kterého nedlouho poté následoval i útočník Michael Krmenčík. Kromě nich v týmu, který vede německý trenér Thomas Doll, působí i bývalý hráč Bohemians, Liberce či právě Slavie Júsuf Hilál. Tamní „evropskou“ diasporu uzavírá dlouholetý hráč Norimberku a Darmstadtu Hanno Behrens.

Domů
Sdílet
Diskuse