Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
2. října 2022 14:01
Čas čtení 1:11

Sexuální obtěžování na výzkumné stanici na Antarktidě. Ženy si ani nemohly v soukromí vyměnit menstruační pomůcky

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Sexuální obtěžování na výzkumné stanici na Antarktidě. Ženy si ani nemohly v soukromí vyměnit menstruační pomůcky
Zdroj: Wiki Commons/Graham Denyer/volně k užití

Nevítané žádosti o sex, nevhodné sexuální komentáře a vystavování pornografickému materiálu. S tím vším se podle nových informací musely potýkat australské výzkumnice na Antarktidě.

Od sexuálních narážek přes objektivizaci až po nemožnost vyměnit si menstruační pomůcky v klidu a v soukromí. Nová zpráva australského Vládního oddělení pro Antarktidu tamního ministerstva životního prostředí (AAD) odhalila, v jakých podmínkách musí australské vědkyně pracovat. Dle ABC jsou vystavovány objektivizaci a predátorskému chování svých kolegů včetně různých sexuálních narážek či homofobie.

12. srpna 2022 13:00 Čas čtení 6:45 Oplzlé komentáře posloucháme od útlého věku. Ukradly nám dětství i těla Oplzlé komentáře posloucháme od útlého věku. Ukradly nám dětství i těla

Úřady v Austrálii analyzovaly celou zprávu a uvedly, že chystají změny. Nechtějí, aby ženy „cítily, že musí schovávat svou menstruaci nebo musely přemýšlet dlouho dopředu, jak naloží se svými tampóny a vložkami, jelikož jich byl nedostatek“, jak uvádí BBC. Australská ministryně životního prostředí Tanya Plibersek byla ze situace údajně ohromena.

„Dovolte mi promluvit naprosto jasně: na žádném pracovišti není místo pro sexuální obtěžování nebo nevhodné chování,“ řekla pro ABC s dodatkem, že takové zacházení s ženskými výzkumnicemi vnímá jako neakceptovatelné.

Práce na takto odlehlých stanovištích není jednoduchá, a to zejména v zimě, kdy se v uzavřeném prostředí pohybuje 15 až 30 pracovníků. Ženy, které uváděly své zkušenosti do zprávy, si také stěžovaly na to, že často nemohly trávit čas samy, ale byly nuceny kvůli své práci „sdílet prostor s trýzniteli celé týdny“, jelikož prostě nemohly odejít. Na podobných výzkumných stanicích tráví jejich osádky dohromady klidně celý rok.

„Jsem hluboce znepokojen zkušenostmi na našich pracovištích, které byly popsány ve zprávě. Lidé zde byli sexuálně obtěžováni, diskriminováni a izolováni,“ řekl ředitel AAD Kim Ellis. Úřad již údajně pracuje na nápravě skrze doporučení, která byla ve zprávě uvedena.

Nejen u Australanů

Podobný problém museli řešit i Američané. CNN uvádí, že se tato aféra objevuje ani ne měsíc potom, co americká Národní vědecká nadace (NSF) vydala hodnocení amerického antarktického programu. Z něj se zjistilo, že v komunitě výzkumníků a dalších pracovníků není „sexuální obtěžování, pronásledování a sexuální útoky“ neobvyklou věcí, ale naopak pokračujícím problémem, jenž z komunity na základnách nemizí.

Domů
Sdílet
Diskuse