Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Novosad TASR
4. října 2022 8:45
Čas čtení 1:12

Elon Musk představil svůj „mírový plán“ pro Ukrajinu. Zareagoval na něj i Zelenskyj

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Elon Musk představil svůj „mírový plán“ pro Ukrajinu. Zareagoval na něj i Zelenskyj
Zdroj: Getty Images/NDZ/Star Max/GC Images

Muskův plán se nesetkal s pochopením ukrajinských představitelů.

Miliardář Elon Musk v pondělí na sociální síti Twitter představil svůj mírový plán pro Ukrajinu. Zareagoval na něj mimo jiné i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR.

4. října 2022 9:18 Čas čtení 1:26 Satirický web založil petici za referendum o připojení Kaliningradu k ČR. Má už přes 5 tisíc podpisů Satirický web založil petici za referendum o připojení Kaliningradu k ČR. Má už přes 5 tisíc podpisů

„Je třeba znovu uspořádat volby v anektovaných oblastech pod dohledem OSN. Pokud to bude vůle lidí, Rusko se odtud stáhne. Krym ať se oficiálně stane součástí Ruska, jak tomu bylo od roku 1783 (až do chyby Chruščova). Je třeba zajistit zásobování Krymu vodou. Ukrajina zůstane neutrální,“ napsal Musk v pondělí.

Tyto body představil jako svůj mírový plán pro Ukrajinu, která by podle představ nejbohatšího muže světa přišla o výraznou část území, a navíc by mohla opravdu ztratit regiony, které Kreml anektoval po pseudoreferendech.

„Toto je nejpravděpodobnější výsledek – je to jen otázka toho, kolik lidí ještě předtím zemře,“ argumentoval Musk, proč si myslí, že by Krym měl automaticky připadnout Rusku. „Za povšimnutí stojí i to, že možným výsledkem, i když nepravděpodobným, tohoto konfliktu je jaderná válka,“ zakončil své zamyšlení miliardář.

Reagoval i Zelenskyj

Ukrajinský prezidentský poradce Mychajlo Podoljak Muskovi odpověděl, že má lepší návrh: „1. Ukrajina osvobodí svá území. Včetně anektovaného Krymu. 2. Rusko bude demilitarizováno a zbaveno jaderných zbraní, aby již nemohlo ohrožovat jiné. 3. Váleční zločinci budou předvedeni před mezinárodní tribunál,“ reagoval podrážděně na Twitteru.


Na Muskův mírový plán zareagoval i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na Twitteru v pondělí večer spustil hlasování s otázkou: „Kterého Elona Muska máte raději? – Toho, který podporuje Ukrajinu. – Toho, který podporuje Rusko.“ Hlasovat lze do úterního večera a momentálně výrazně vede Musk podporující Ukrajinu.

Domů
Sdílet
Diskuse