Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková ČTK
4. října 2022 12:36
Čas čtení 1:00

Koalice SPOLU v prezidentských volbách kandidáta nejmenuje. Podpoří Fischera, Nerudovou a Pavla

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Koalice SPOLU v prezidentských volbách kandidáta nejmenuje. Podpoří Fischera, Nerudovou a Pavla
Zdroj: Koalice SPOLU

Premiér Petr Fiala oznámil, které kandidáty či kandidátky podpoří koalice Spolu v prezidentských volbách.

Premiér Petr Fiala a předseda občanských demokratů oznámil, které kandidáty či kandidátky podpoří koalice Spolu v prezidentských volbách. „Koalice Spolu preferuje tři jména. V abecedním pořadí jde o Pavla Fischera, Danuši Nerudovou a Petra Pavla,“ uvedl na úterní konferenci Fiala.

Vysvětlil, že kdyby koalice jmenovala dalšího kandidáta nebo kandidáty, ve výsledku by snížila šanci, že prezidentský post bude zastávat osoba, která bude zastupovat hodnoty Spolu. Informuje o tom ČTK.

„Věřím, že jednáme v nejlepším zájmu České republiky a jejích občanů,“ dodal Fiala s tím, že kandidáti a kandidátka věděli o podpoře dopředu.

3. října 2022 19:42 Čas čtení 0:46 Přehledně: Kdo chce být prezidentem či prezidentkou Česka Přehledně: Kdo chce být prezidentem či prezidentkou Česka

Koalice chce zabránit vstupu populistických a extremistických sil na Hrad

V prvním kole Spolu ani nedá konkrétní doporučení pro jednoho kandidáta. Koalice nicméně plánuje před prezidentskou volbou spustit informační kampaň. Nechce, aby se na Hrad dostal extremista či populista. „Naším cílem a odpovědností jako nejsilnějšího uskupení zůstává zabránit vstupu populistických a extremistických sil do funkce prezidenta republiky,“ uvedl Fiala s tím, že prezident zastupuje Česko na řadě mezinárodních jednání včetně Severoatlantické aliance.

Fiala dodal, že on sám i ostatní členové ODS by byli raději, kdyby v čele republiky stál někdo bez komunistické minulosti. „Nicméně v tuto chvíli je nejdůležitější, aby měl budoucí prezident jasnou prozápadní orientaci a úctu k ústavě,“ řekl.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka také zmínil, že koalice nechce tříštit hlasy. „Za Spolu i KDU-ČSL vnímáme, že teď jde o hodně,“ zdůraznil.

První kolo prezidentské volby se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Přihlášku musí kandidáti podat nejpozději počátkem listopadu.

Zpět
Sdílet
Diskuse