Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
5. října 2022 12:15
Čas čtení 1:40

Václav Havel by dnes oslavil 86 let: Takto si politici připomínají jeho odkaz

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Václav Havel by dnes oslavil 86 let: Takto si politici připomínají jeho odkaz
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Václav Havel by 5. října oslavil 86 let. „Vážím si jeho (Havlovy) osobní statečnosti, se kterou se postavil totalitnímu režimu a obhajoval lidská práva,“ uvedl Fiala.

Václav Havel by dnes oslavil 86. narozeniny. Na prvního prezidenta České republiky, dramatika a jednoho z největších symbolů svobody vzpomínají i současní čeští politici. Děkují mu za svobodu a demokracii a připomínají si jeho odkaz. O zásluhách bývalého prezidenta vznikl v roce 2012 také zákon o zásluhách Václava Havla 94/2012 Sb. 

„Nebyl dokonalý, ale byl to člověk hodnot“ 

„Vážím si jeho (Havlovy) osobní statečnosti, se kterou se postavil totalitnímu režimu a obhajoval lidská práva,“napsal na Twitter předseda vlády Petr Fiala (ODS). Na sociální síti připomněl jeho přínos demokracii. 

Stejně tak se vyjádřila i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která připomněla Havlův podíl na tom, že je Česko součástí Evropské unie a Severoatlantické aliance.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„Když vidím potlesk vestoje po projevu v americkém Kongresu, cítím nesmírnou hrdost. Jeho ideály a myšlenky jsou pro mě věčné. Všechno nejlepší, pane prezidente,“napsala.

„Václavu Havlovi by dnes bylo 86 let. Jistě nebyl dokonalý, ale byl to člověk hodnot, lidský a zásadový. Lidskostí a zásadovostí se v těchto těžkých časech snažíme osvědčit i my, kdo se k odkazu Václava Havla bez přehnaného patosu hlásíme,“píše ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) zveřejnila fotku Václava Havla z varšavského náměstí. „Dnešní výročí narozenin V. H. jsme si připomněli s naším panem velvyslancem na Českém velvyslanectví v Polsku, kde se účastním bezpečnostní konference,“ uvedla.

„Po dlouhých letech máme zase šanci zvolit na Pražský hrad jeho důstojného nástupce. Dejme šanci tomu, aby pravda a láska mohly opět zvítězit nad lží a nenávisti,“ retweetnul Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) vyjádření bývalého ministra kultury Daniela Hermana.

Václav Havel se narodil 5. října 1936 a zemřel 18. prosince 2011. Pohřben je na Vinohradském hřbitově.

Domů
Sdílet
Diskuse