Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
5. října 2022 16:04
Čas čtení 1:39

Investigativa šachového serveru zjistila, že Hans Niemann pravděpodobně podváděl na internetu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Investigativa šachového serveru zjistila, že Hans Niemann pravděpodobně podváděl na internetu
Zdroj: Pexels/Pixabay

Analýza serveru mimo jiné porovnávala Niemannovy tahy s tahy navrženými šachovými počítači, které jsou mnohem silnější než i ti nejlepší hráči, a pravděpodobnost jeho výsledků.

Šachista Hans Niemann, na kterého byla před několika dny upřena pozornost kvůli podezření o jeho podvádění, podle vyšetřování „pravděpodobně“ podváděl ve více než stovce internetových partií.

Z podvádění obvinil Hanse Niemanna mistr světa v šachu Magnus Carlsen, ačkoli nepředložil žádné důkazy. Nyní vyšetřování serveru Chess.com uvádí, že Niemann pravděpodobně podváděl mnohem častěji, než sám přiznal. Nenašly se však žádné důkazy o tom, že by podváděl v partii proti Carlsenovi nebo v jakýchkoli partiích nad skutečnou, ne online šachovnicí. Informoval o tom server BBC

Američan přiznal, že podváděl v neformálních partiích, když byl mladší, ale popírá, že by tak činil v soutěžních partiích. Devatenáctiletý hráč Niemann obvinil Carlsena a server Chess.com ze snahy zničit jeho kariéru.

Skandál začal minulý měsíc poté, co Carlsena, mnohými považovaného za nejlepšího hráče všech dob, Niemann v Sinquefield Cupu výrazně porazil. Nor už tehdy Niemanna částečně obvinil z podvádění a minulý týden ho obvinil otevřeně.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Nyní server Chess.com vypracoval 72stránkové vyšetřování Niemannových partií na webu, na němž soutěží většina nejlepších světových hráčů, a to i o peněžní odměny. Stránka, která Niemanna kvůli údajnému podvádění zakázala, tvrdí, že je pravděpodobné, že podváděl již v roce 2020, a to i v turnajích o peněžní ceny a proti vysoce hodnoceným známým osobnostem hry.

Její analýza mimo jiné porovnávala Niemannovy tahy s tahy navrženými šachovými počítači, které jsou mnohem silnější než i ti nejlepší hráči. „Celkově jsme zjistili, že Hans pravděpodobně podváděl ve více než 100 online šachových partiích, včetně několika turnajů o peněžní ceny,“ uvádí se ve zprávě. „Bylo mu již 17 let, když v některých z těchto zápasů a partií pravděpodobně podváděl. Ve 25 z těchto partií také streamoval,“ píše se v ní dál.

Zpráva je v rozporu s Niemannovými dřívějšími prohlášeními o tom, že podváděl pouze v neformálních partiích na webu, když mu bylo 12 a 16 let, ale nikdy v soutěžních hrách nebo při streamování na herních platformách, jako je Twitch.

Přestože jsou jeho výsledky „statisticky mimořádné“, Chess.com uvedl, že neexistuje žádný přímý důkaz, že by Niemann v minulosti podváděl při vítězství nad Carlsenem nebo v jiných partiích nad šachovnicí. Carlsen ve svém prohlášení z minulého týdne naznačil, že Niemann v jejich partii na Sinquefield Cupu v americkém státě Missouri podváděl, řekl, že nebyl napjatý, nebo dokonce plně soustředěný, zatímco ho obehrál způsobem, který dle Carlesena dokáže jen hrstka hráčů.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Řekl také, že mu byl Niemann podezřelý, protože v posledních letech dosáhl „neobvyklého“ pokroku. Jiní hráči však tvrdí, že Niemannův pokrok je sice rychlý, ale srovnatelný s ostatními špičkovými juniorskými hráči.

Domů
Sdílet
Diskuse