Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
7. října 2022 21:04
Čas čtení 1:01

Ministerstvo varuje před falešnými weby k příspěvku na bydlení, podvodníci skrze ně okrádají důvěřivé

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ministerstvo varuje před falešnými weby k příspěvku na bydlení, podvodníci skrze ně okrádají důvěřivé
Zdroj: Pexels/Soumil Kumar

V poslední době vznikl například web, který se tváří jako oficiální stránka MPSV. Odkaz na něj lidé často dostávají prostřednictvím SMS zpráv nebo e-mailem. Jedná se však o podvod.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) varuje před podvodnými weby, které napodobují stránky úřadu a které nabízejí falešné formuláře k příspěvku na bydlení. Pokud se lidé přihlásí bankovní identitou, mohou přijít o peníze na svých účtech. Věc už vyšetřuje policie, desítky falešných webů se také podařilo zablokovat, uvedlo v tiskové zprávě MPSV.

V poslední době vznikl například web, který se tváří jako oficiální stránka MPSV. Odkaz na něj lidé často dostávají prostřednictvím SMS zpráv nebo e-mailem. Tento falešný web vybízí lidi, aby si vyplnili žádost o příspěvek na bydlení a přihlásili se bankovní identitou. Jedná se ale o podvod a lidé mohou přijít o peníze na účtech. MPSV připomíná, že jediné stránky ministerstva mají doménu mpsv.cz, oficiální formulář k příspěvku na bydlení je k dispozici na www.mpsv.cz/web/cz/prispevek-na-bydleni.

Phishing je snaha počítačových podvodníků získat citlivé osobní informace, jako jsou hesla, údaje o platebních kartách, rodná čísla nebo čísla bankovních účtů. Šíří se podvodnými e-mailovými zprávami nebo přesměrováním na falešné webové stránky. Díky těmto informacím potom mohou krást identitu a vybrat tak například bankovní účet nebo ukrást účet na sociálních sítích.

„Tento typ podvodu považuji za skutečně odporný, protože cílí na lidi, kteří třeba mohou být ve finančních problémech. Mylně mohou získat dojem, že získají finanční pomoc, naopak ale přijdou i o své poslední peníze, které měli na účtu. Vždy je proto třeba důkladně zkontrolovat, na jakých webech se lidé pohybují,“ zdůraznil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

MPSV při odhalování podvodných webů spolupracuje s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost, sdružením CZ.NIC i policií.

Zpět
Sdílet
Diskuse