Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
9. října 2022 7:51
Čas čtení 0:52

„Zmizni pryč!“ Íránky na teheránské univerzitě skandovaly přímo během návštěvy prezidenta Ebráhíma Raísího

Kategorie:
News
Uložit Uložené
„Zmizni pryč!“ Íránky na teheránské univerzitě skandovaly přímo během návštěvy prezidenta Ebráhíma Raísího
Zdroj: Social Networks/Zuma Press/Profimedia

Prezident přirovnal protestující k mouchám.

Íránské studentky Univerzity Alzahra skandovaly „zmizni pryč“ na adresu prezidenta Ebráhíma Raísího, který byl na jejich škole právě na návštěvě, informovala korespondentka BBC. Hlava státu po incidentu vyzvala zaměstnance a studenty, aby byli obezřetní vůči „zlu“, které se šíří protesty napříč Íránem. Prezident Raísí odsoudil podle The Guardian demonstranty i přímo během proslovu na teheránské akademické půdě. Odrecitoval báseň, ve které protestující přirovnal k mouchám.

Na videu z Twitteru vidíme, jak studentky skandují „Raísí, zmizni pryč“. Celostátní demonstrace trvají od 16. září, kdy údajně po zásahu mravnostní policie zemřela 22letá Mahsa Amini. Íránský vyšetřovatel teprve nedávno spojil její smrt s již existujícími zdravotními predispozicemi.

9. října 2022 10:21 Čas čtení 0:48 „Krev mladých je na vašich rukou.“ Íránskou státní televizi přerušilo vysílání hackerů „Krev mladých je na vašich rukou.“ Íránskou státní televizi přerušilo vysílání hackerů

Celonárodní demonstrace představují největší výzvu pro íránské duchovní vůdce za poslední roky. Ženy si během nich strhávají závoje v rozporu s duchovním zřízením a davy protestujících volají po pádu nejvyššího vůdce ajatolláha Alího Chameneího. Organizace na ochranu lidských práv uvádějí, že bezpečnostní síly během zásahů již usmrtily více než 150 lidí, stovky jich zranily a tisíce zatkly.

Íránská vláda označila protesty za spiknutí nepřátel Íránu včetně USA, přičemž mimo jiné obvinila ozbrojené disidenty z násilí, při kterém bylo údajně zabito nejméně 20 bezpečnostních pracovníků.

Domů
Sdílet
Diskuse