Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
10. října 2022 11:06
Čas čtení 0:48

Rakousko si za svého prezidenta znovu zvolilo Alexandra Van der Bellena

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rakousko si za svého prezidenta znovu zvolilo Alexandra Van der Bellena
Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber

Alexander Van der Bellen uspěl už v prvním kole prezidentských voleb. Podle zahraničních médií získal 54,6 % hlasů.

Rakousko si v neděli volilo nového prezidenta země. Už podruhé se jím stal Alexander Van der Bellen, který svou funkci obhájil už v prvním kole prezidentské volby, píše ABC News. Van der Bellen získal podle Euronews 54,6 % hlasů. Jeho největší rival Walter Rosenkranz získal 19,1 % hlasů.

9. října 2022 12:00 Čas čtení 4:51 Ohlédnutí za pražským summitem. Řešila se hlavně energetická krize, setkání také zlepšilo pár napjatých vztahů Ohlédnutí za pražským summitem. Řešila se hlavně energetická krize, setkání také zlepšilo pár napjatých vztahů

Van der Bellen byl jasným favoritem voleb, a ačkoli předběžné výsledky nezahrnují hlasy z korespondenčního hlasování, už nyní je jisté, že úřad obhájil. Možnost korespondenčního hlasování by totiž mohlo využít na osm set tisíc voličů, tedy 15 %. Takové množství hlasů nebude mít na pořadí prvního a druhého kandidáta vliv. 

„Budu podle svého nejlepšího vědomí a svědomí pracovat pro všechny Rakušanky a Rakušany a všechny, kteří v Rakousku žijí,“ prohlásil Van der Bellen. Spokojení však vyjádřil i jeho oponent Rosenkranz, který je s výsledkem voleb „velmi spokojený“.

Osmasedmdesátiletý Van der Bellen byl poprvé zvolen rakouským prezidentem v lednu 2017 a jeho popularita neklesá. Rakousko provedl pandemií covidu a pomohl mu překonat i několik politických krizí. Až na jednu výjimku jej podpořily všechny parlamentní strany, neboť je podle nich symbolem klidu a rozvahy. 

Domů
Sdílet
Diskuse