Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková ČTK
11. října 2022 13:07
Čas čtení 1:48

Jurečka navrhne růst minimální mzdy. Od ledna by mohla stoupnout na 41 procent průměrné mzdy

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Jurečka navrhne růst minimální mzdy. Od ledna by mohla stoupnout na 41 procent průměrné mzdy
Zdroj: Úřad vlády ČR

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) předloží vládě návrh na zvýšení minimální mzdy od ledna.

Odpovídat by měla 41 procentům průměrné mzdy v Česku, řekl Jurečka v úterý ČTK. Konkrétní navrhovanou částku neupřesnil. Podle dosavadních údajů a propočtu ČTK by přidání mohlo činit kolem 350 korun. Minimální mzda je teď 16 200 korun. Naposledy se o tisícikorunu zvedla letos v lednu, uvádí ministerstvo práce a sociálních věcí na svém webu

„Když se podívám na vývoj minimální mzdy vůči průměrné mzdě v České republice i na to, že zvyšujeme také zaručenou mzdu, tak s ohledem na ekonomickou situaci bychom se měli pohybovat někde kolem 41 procent vůči průměrné mzdě. Musíme si uvědomit, že to neplatí vláda, ale platí to zaměstnavatelé. Musí na to mít. Musíme být v této složité situaci velmi opatrní, abychom s vaničkou nevylili dítě a nezpůsobili nárůst nezaměstnanosti. Prioritní zájem je udržet nízkou nezaměstnanost,“ uvedl Jurečka. Podle něj je poměr 41 procent minimální mzdy ke mzdě průměrné „jeden z nejvyšších za poslední roky“.

9. října 2022 12:00 Čas čtení 4:51 Ohlédnutí za pražským summitem. Řešila se hlavně energetická krize, setkání také zlepšilo pár napjatých vztahů Ohlédnutí za pražským summitem. Řešila se hlavně energetická krize, setkání také zlepšilo pár napjatých vztahů

Průměrná mzda v letošním druhém čtvrtletí podle statistického úřadu činila 40 086 korun. Z ní 41 procent odpovídá 16 435 korunám. V podkladech k nařízení o zvýšení důchodů ale Jurečkovo ministerstvo počítalo pro příští rok s průměrným výdělkem kolem 40 400 korun. Aby se tak minimální mzda rovnala 41 procentům, navýšení by mělo odpovídat asi 350 korunám. Jurečka tuto částku nepopřel.

„Můžeme se bavit o nějakém zaokrouhlení. Pokud by se sociální partneři dohodli na částce vyšší, nemám s tím problém,“ dodal šéf resortu práce. Podle něj pak o přidání bude debatovat vedení vládní pětikoalice.

O minimální mzdě jednala tripartita. Odboráři a podnikatelé se na přidání ani letos nedohodli. Jurečka je vyzval, aby ve vyjednávání pokračovali a snažili se najít „aspoň nějaký interval“ částek.

Odbory požadovaly kvůli inflaci zvýšení o 2 000 korun ještě letos

Odbory požadovaly kvůli prudkému zdražování navýšení minimální mzdy o 2 000 korun ještě letos. Požadavky na zvyšování naposledy vyslovily například na sobotní demonstraci na Václavském náměstí. Demonstrace proběhla pod hlavičkou odborů v rámci kampaně Proti chudobě. Podobná demonstrace se konala ve stejný čas také na Slovensku. Hlavními tématy kampaně jsou zdražující se energie, rostoucí ceny potravin a podle organizátorů příliš malá minimální mzda. 

11. října 2022 6:00 Čas čtení 4:57 Komentář: Za co protestuje, vždyť je tlustý a kouří –⁠ má se dobře Komentář: Za co protestuje, vždyť je tlustý a kouří –⁠ má se dobře

Zaměstnavatelé s vysokým přidáváním nesouhlasí. Připomínají, že náklady rostou. Zmiňují ceny energií či pohonných hmot. Poukazují na to, že s minimální mzdou se navyšuje i zaručená mzda. Ta se vyplácí v osmi stupních podle odbornosti, odpovědnosti a náročnosti práce. Pohybuje se od minimální mzdy do jejího dvojnásobku, tedy teď do 32 400 korun.

Přiměřené minimální mzdy upravuje nová evropská směrnice, kterou by měly členské státy do své legislativy přenést do dvou let. „Při posuzování přiměřenosti minimální mzdy vůči hladině hrubých mezd mohou být vodítkem ukazatele, které se běžně používají na mezinárodní úrovni, jako je 60 procent mediánu hrubé mzdy a 50 procent průměrné hrubé mzdy,“ uvádí předpis.

Domů
Sdílet
Diskuse