Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Peter Vnuk
12. října 2022 20:56
Čas čtení 1:04

iPhone 14 na horské dráze automaticky vytáčí záchranku

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené
iPhone 14 na horské dráze automaticky vytáčí záchranku
Zdroj: Pexels/Pixabay

Možná je to úsměvné, ale je to tak. Systém v telefonu a hodinkách Apple Watch může nesprávně vyhodnotit, co se děje.

Detekce nehody je jednou z novinek, které nový iPhone 14 přináší a na kterou je společnost Apple patřičně hrdá. Funkce umožňuje automaticky detekovat, že se majitel chytrého telefonu stal účastníkem dopravní nehody, a samostatně dokáže zavolat záchranné složky. To se hodí zejména tehdy, je-li dotyčný v bezvědomí.

Problém však nastane, pokud jde o falešný poplach a uživatel nestihne volání zastavit. V poslední době se totiž ve Spojených státech amerických začaly množit zprávy, že iPhone volal o pomoc ne v případě dopravní nehody, ale v zábavních parcích. Konkrétně situaci nesprávně vyhodnotí na horské dráze.

Uživatel má 20sekundový limit pro odsouhlasení či zrušení výzvy k nouzovému volání doprovázenému zvukovým poplachem. Pokud to neudělá, telefon zavolá záchrannou službu a přiloží i zvukový záznam ze svého okolí. Pokud je v telefonu nastaven i nouzový kontakt, tato osoba obdrží zprávu o tom, že je jeho blízký v nesnázích.

Falešné i pravé poplachy

Díky tomuto systému si pracovníci záchranných složek mohli několikrát poslechnout šťastné výkřiky majitelů iPhonů na zábavních atrakcích. Například v parku Kings Island ve Warren County se to stalo minimálně šestkrát.

11. prosince 2023 12:00 Čas čtení 1:26 Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý

Údajně se podobné problémy dějí i tehdy, když při jízdě autem iPhone spadne na zem. Co s tím lze dělat? Apple prý funkci průběžně zlepšuje, ale nejjednodušší je přepnout si telefon před vstupem do zábavního parku či na atrakci do režimu letadla.

Je však třeba říci, že již byly zaznamenány i případy, kdy se nová funkce osvědčila. Například při nedávné tragické nehodě ve státě Nebraska. Po nárazu auta do stromu vyhaslo všech šest mladých životů ve vozidle a záchranářům to neměl kdo oznámit. Smutnou povinnost na sebe převzal iPhone jedné z obětí.

Zpět
Sdílet
Diskuse