Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer TASR
14. října 2022 18:11
Čas čtení 0:51

OSN: Ruští vojáci s sebou nosí viagru. Znásilnění na Ukrajině jsou součástí vojenské strategie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
OSN: Ruští vojáci s sebou nosí viagru. Znásilnění na Ukrajině jsou součástí vojenské strategie
Zdroj: TASR

OSN od začátku vojenského konfliktu prověřila přes 100 sexuálních zločinů. Většina znásilnění a sexuálních zločinů zůstává nehlášená.

Podle Organizace spojených národů (OSN) jsou znásilňování a sexuální útoky připisované ruským vojákům na Ukrajině součástí ruské „vojenské strategie“. O tom, že jde o úmyslnou taktiku, jejímž cílem je dehumanizovat oběti, nepochybuje zvláštní vyslankyně OSN pro sexuální násilí Pramila Patten. Informuje o tom deník The Moscow Times.

„Když jsou ženy celé dny zadržovány a znásilňovány, když začnete znásilňovat malé chlapce a muže, když vidíte mrzačení pohlavních orgánů, když posloucháte svědectví žen o tom, že ruští vojáci jsou vybaveni viagrou, tak je to jasná vojenská strategie,“upřesnila.

O vědomé taktice podle Pramily Patten svědčí i výpovědi obětí. OSN již na Ukrajině od února zaevidovala a podrobně popsala přes 100 případů znásilnění nebo sexuálního napadení. Věk obětí se pohybuje od 4 do 82 let. Většinu obětí tvoří dívky a ženy, avšak objevují se také zprávy o znásilňování chlapců a mužů.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

OSN upozorňuje, že nahlášené případy jsou jen špičkou ledovce. „Je velmi obtížné mít spolehlivé statistiky během probíhajícího konfliktu, počty nikdy nebudou odrážet realitu, protože sexuální násilí je tichým zločinem, většinu takových případů oběti ani nenahlásí,“ dodala Patten.

Domů
Sdílet
Diskuse