Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
15. října 2022 13:44
Čas čtení 2:09

Pět let od #MeToo. Weinstein je ve vězení na 23 let, soud se Spaceym pokračuje

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Pět let od #MeToo. Weinstein je ve vězení na 23 let, soud se Spaceym pokračuje
Zdroj: Flickr/Thomas Hawk, Unsplash/Mihai Surdu

Připomínáme dvě nejznámější kauzy, které odstartovaly na podzim roku 2017.

V říjnu roku 2017 napsala americká herečka Alyssa Milano na Twitter: „Kdyby všechny ženy, které byly někdy sexuálně zneužity nebo obtěžovány, napsaly na svou sociální síť ‚Me too‘ (Já taky), možná by si lidé uvědomili, jak je tento problém vážný.“ Své osobní příběhy doprovázené hashtagem začaly brzy masově sdílet miliony žen po celém světě. Obvinění padla na řadu vlivných a slavných mužů. Dva nejznámější příběhy, které zahýbaly veřejným prostorem, teď připomínáme.

Harvey Weinstein zřejmě za mřížemi stráví zbytek života

Harvey Weinstein patřil mezi nejmocnější filmové producenty v Hollywoodu. Zářnou kariéru by mu mohl závidět kdekdo. Obdržel Oscara za filmy Shakespeare in Love nebo Pulp Fiction a v děkovné řeči se k němu obracely desítky herců a hereček. V roce 2017 ho ale obvinilo více než devadesát žen ze sexuálního napadení. Weinstein se stal ústřední postavou v celosvětovém hnutí #MeToo.

Generální prokurátor státu New York na něj tehdy podal žalobu. Vyšetřovací materiál kromě „sexuálních obscénnosti, vulgarismů a sexuálních narážek“ zmiňoval i verbální výhrůžky. Podle vyšetřování měly z úst obžalovaného Harveyho Weinsteina vyjít věty typu „zabiju tě, vyvraždím ti rodinu“ a „nevíš, čeho jsem schopný“.

Nakonec byl v roce 2020 obviněn ze dvou trestných činů: ze znásilnění třetího stupně a ze sexuálního útoku. Odsouzen byl na 23 let. 

Aktuálně Weinstein čelí dalším jedenácti obviněním, tentokrát ve státě Los Angeles. Obvinilo ho pět různých žen včetně manželky kalifornského guvernéra Gavina Newsoma. Pokud mu bude vina prokázána, mohl by sedmdesátiletý Weinstein dostat doživotní trest. Bývalý producent ale provinění vytrvale odmítá, odvolal se také proti newyorským rozsudkům. 

16. ledna 2024 8:00 Čas čtení 5:09 Odmítla si vzít muže, který ji znásilnil. Jako první se vymezila proti tradici i zákonu a pomohla změnit Itálii Odmítla si vzít muže, který ji znásilnil. Jako první se vymezila proti tradici i zákonu a pomohla změnit Itálii

Pro soud v Los Angeles se nyní vybírají členové poroty. Weinstein si přes své právníky zatím postěžoval na své zhoršující se zdraví a vězeňské podmínky, které „připomínají středověk“. „Mám obavy o jeho zdraví a to, zda bude schopen přežít toto utrpení,“ řekl jeden z jeho právníků soudkyni Lise B. Lench. 

Před soudem je znovu i Kevin Spacey, jeho kariéra ale pokračuje

Dvojnásobný držitel Oscara, herec Kevin Spacey, čelí podobně jako Weinstein několika obviněním. Na podzim roku 2017 ho obvinil herec Anthony Rapp. Ten prohlásil, že ho měl Spacey v roce 1987 sexuálně obtěžovat. Rappovi tehdy bylo patnáct let. Spaceyho žádal o odškodné 40 milionů dolarů za napadení, ublížení na zdraví a úmyslné způsobení emocionálního utrpení.

V té době se stal Spacey v Hollywoodu personou non grata. Byl mimo jiné vyhozen ze seriálu House of Cards, kde hrál hlavní roli. Ridley Scott také vystřihl jeho postavu ze skoro dokončeného filmu Všechny prachy světa a Spaceyho scény přetočil s Christopherem Plummerem. 

Nová obvinění proti Spaceymu byla vznesena letos v květnu. Prokuratura ve Velké Británii obvinila herce ze sexuálního napadení tří mužů, k útokům mělo dojít mezi březnem 2005 a dubnem 2013. Po soudním jednání v červnu byl Spacey propuštěn na kauci, projednávání ale bude pokračovat. Podobně jako Weinstein vinu odmítá a je prý připraven dokázat, že je nevinný. 

15. listopadu 2023 9:00 Čas čtení 3:43 Kafuu narazila na dno. Písní Upír Dex plive do obličeje přeživším sexualizovaného násilí Kafuu narazila na dno. Písní Upír Dex plive do obličeje přeživším sexualizovaného násilí

Na rozdíl od uvězněného Weinsteina však Spaceyho kariéra pokračuje. Letos by se měl objevit v hlavní roli snímku Peter Five Eight. „Jsou tací, kteří si přejí, aby nehrál. Převažují ale fanoušci čekající na návrat umělce, kterého si užívali celá desetiletí. Neznáme detaily obvinění a věříme, že je v rukou soudů, aby spravedlivě rozhodly. Peter Five Eight je film pro fanoušky, kterým záleží více na umění než na skandálu,“uvedli producenti filmu.

Domů
Sdílet
Diskuse