Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
15. října 2022 15:47
Čas čtení 1:27

Studenti a studentky žádají Masarykovu univerzitu, aby zavedla genderově neutrální toalety

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Studenti a studentky žádají Masarykovu univerzitu, aby zavedla genderově neutrální toalety
Zdroj: Wikimedia/AxelBoldt/volně k užití

Lidé stojící za peticí nechtějí nahradit binární WC, ale přidat či změnit některé již existující na neutrální.

Skupina studentů a studentek žádá, aby se některé toalety na Masarykově univerzitě v Brně označovaly jako genderově neutrální. Kvůli požadavku vytvořili petici, kterou k sobotě podepsalo téměř tři sta lidí.

Nebinární studenti se ocitají v nepříjemné situaci

„Studentům se často stává, že nemohou nalézt toalety určené jejich pohlaví, což může vyústit v nepříjemné situace a mít negativní dopad na jejich zdraví. V nejhorší situaci se ocitají studenti, kteří se identifikují jako nebinární,“ stojí v petici. Autor, pod peticí podepsán jako Jullian Charous, doplnil, že naplnění fyziologických potřeb je více než důležité pro efektivní práci na půdě školy. „I proto je pro nás blízkost a vhodné označení toalet velmi důležité,“ dodává.

Nebinarita je zastřešující termín pro lidi, kteří se neidentifikují ani jako muž, ani jako žena. Ačkoli se mnozí identifikují obecně jako nebinární, někteří mají potřebu svou identitu blíže specifikovat. Někteří používají standardně buď mužský (on), nebo ženský (ona) rod, někteří je střídají. Další užívají střední rod (ono), plurál (oni) nebo alternativní nebinární rody (one).

Víc o nebinárních lidech se dočteš v našem rozsáhlém článku. Můžeš si také přečíst rozhovor s Viky, které vytvořilo nebinární příručku.

„Jedním ze špatných příkladů, které chceme změnit, je nelogické umístění pánských toalet v prostorách katedry výtvarné výchovy (naproti učebně 13). Většina jejích studentů jsou ženy,“ jmenuje dále petice, co by konkrétně chtěla změnit, a připomíná, že cílem není nahradit všechny binární toalety, ale přidat nebo změnit některé již existující na neutrální. 

Trans lidé jsou ti, jejichž genderová identita neodpovídá té přiřazené při narození. „Zjednodušeně řečeno, jejich duše neodpovídá tělu,“řekla nám Lenka Králová z organizace Transparent v rozhovoru o tom, co trans lidé zažívají.

Genderově neutrální toalety se snaží už několik let zavádět například školy ve Velké Británii. Obecně zažilo téměř 70 procent transgender lidí, zejména trans žen, verbální obtěžování na genderově oddělených toaletách, zatímco téměř 10 procent z nich někdo fyzicky napadl. K navrhování genderově neutrálních toalet tak dochází zejména kvůli tomu, aby se podobným útokům zabránilo. Jejich počet rychle roste například ve Spojených státech, Kanadě, Číně, Thajsku, Brazílii nebo Japonsku.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Genderově neutrální toalety by mohly pomoci zajistit bezpečnost nejen trans a nebinárním osobám, ale třeba dětem nebo starším lidem, které by pečovatelé nebo pečovatelky mohli bez problémů doprovodit na veřejnou toaletu.

Domů
Sdílet
Diskuse