Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
15. října 2022 13:21
Čas čtení 1:45

CNN Prima News se na TikToku ptala, zda lidem vadí LGBT+ komunita. Po vlně nevole anketu stáhla a omluvila se

Kategorie:
News
Uložit Uložené
CNN Prima News se na TikToku ptala, zda lidem vadí LGBT+ komunita. Po vlně nevole anketu stáhla a omluvila se
Zdroj: TASR/AP

CNN Prima News znovu čelí kritice. Tentokrát kvůli nevhodné anketě na TikToku, ve které se lidí ptala, zda jim vadí LGBT+ komunita. Zároveň do debaty přizvala senátorku známou pro homofobní výroky.

Stanice CNN Prima News se omluvila za to, že v průběhu pátečního večera na sociální síti TikTok uveřejnila nevhodnou anketu k tématu LGBT+. K tématu si navíc do diskuzního pořadu pozvala nově zvolenou senátorku Danielu Kovářovou, která v minulosti vyřkla několik homofobních výroků.

Televizní stanice vyvodí důsledky 

V anketě na TikToku se v pátek CNN Prima News uživatelů zeptala, zda jim vadí, nebo nevadí LGBT+ komunita. K debatě o LGBT+ lidech si televize navíc do jednoho ze svých pořadů pozvala Danielu Kovářovou. Nově zvolená senátorka v minulosti pronesla několik homofobních výroků. „Homosexualita je pochopitelně neštěstí a žádný rodič by si tuto orientaci pro své dítě nepřál,“uvedla například v jednom ze starších rozhovorů. V pořadu CNN Prima News Divoká karta zase Kovářová uvedla, že „speciální kluby, které gayové navštěvují, jsou vůbec zvláštní sortou míst“.

Na TikToku televize se v návaznosti na slova Kovářové objevila také další otázka, zda lidé považují gay bary za zvláštní místa. Tato anketa rovněž na účtu CNN Prima News již nefiguruje.

K anketě i přítomnosti Kovářové se vyjádřila organizace Jsme fér. „V reakci na vraždu LGBT lidí je obojí naprosto otřesné. Vadí vám ženy, věřící, děti nebo že svítí slunce?
CNN Prima News se zeptá za vás,“ napsala na Twitter. 

FTV Prima už v minulosti čelila kritice například za specifický přístup k prezidentu Zemanovi. Podle investigativního serveru Hlídací pes měl Zeman údajně před svým prvním zvolením prezidentem dopředu dostávat scénáře k politickým debatám i s konkrétními otázkami, čímž získal značnou výhodu před ostatními diskutéry. 

To, že TV Prima nadržovala Miloši Zemanovi v konkrétním případě prezidentské předvolební debaty z ledna 2018, konstatovala i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

V průběhu uprchlické krize pak unikla nahrávka, na které vedení FTV Prima nařídilo redaktorům zpravodajství, že tematiku uprchlíků mají prezentovat jako hrozbu, problém a krizi. „Jsme tady všichni zaměstnaní, máme zaměstnavatele, který má nějaký postoj. Jestliže ho akceptuji já, akceptuje ho vedoucí vydání, tak vy prostě poslechnete příkazů vedoucího vydání,“ říká na nahrávce tehdejší šéfredaktorka zpravodajství FTV Prima Jitka Obzinová.

V sobotu se k incidentu vyjádřila sama stanice: „V průběhu pátečního večera jsme na sociální síti TikTok uveřejnili nevhodnou anketu k tématu LGBT+, která vůbec neměla být publikována. Za toto pochybení se omlouváme a vyvodíme z něj v rámci redakce důsledky.“

Domů
Sdílet
Diskuse