Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
16. října 2022 17:41
Čas čtení 1:18

Máš doma nepotřebný starý mobil? Pošli ho do sbírky a pomoz přírodě i handicapovaným

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Máš doma nepotřebný starý mobil? Pošli ho do sbírky a pomoz přírodě i handicapovaným
Zdroj: Flickr/smartphone Italia/volně k užití

Mobily lze poslat z celé republiky bezplatně přes Zásilkovnu, v Praze je mohou lidé odevzdat do sběrných boxů na vybraných radnicích.

Do konce října mohou lidé věnovat nepotřebný telefon do sbírky, kterou během kampaně nazvané 100 gramů pro přírodu pořádá nezisková organizace Remobil. Kromě toho, že pomůžeš přírodě, pomůžeš i dětem a dospívajícím s tělesným handicapem z Jedličkova ústavu a škol v Praze.

Jak můžeš pomoci přírodě a tělesně postiženým?

„V domácnostech v České republice se nachází kolem dvanácti milionů odpadních mobilů a jejich recyklace přináší významné úspory,“uvedli organizátoři sbírky. Sto gramů je totiž průměrná váha mobilního telefonu, za jeho životním cyklem se ale skrývá 100 kilogramů materiálů a odpadů. Jeho recyklací se tak dá významně šetřit životní prostředí. 

Jeden recyklovaný mobil totiž ušetří třeba 36,8 litru vody, kilo ropy a více než dvě kila oxidu uhličitého. Navíc nevyprodukujeme toxické látky způsobující rakovinu, látky způsobující fotochemický smog ani toxické látky pro člověka.

Z každého zaslaného mobilu navíc poputuje deset korun na pomoc tělesně postiženým z Jedličkova ústavu a škol. Letošním cílem této pomoci je zjednodušit pohyb a využití již existujícího dětského tábora v Bukové tak, aby si ho mohli co nejvíce užít i handicapovaní. V minulých letech se s pomocí této sbírky vybralo na pomoc Jedličkova ústavu přes tři sta tisíc korun. Peníze přispěly na vybavení místnosti fyzioterapie nebo na speciální koupací křeslo.

Fakta z hlavního města:

Nepotřebný mobil odloží do šuplíku 44 % Pražanů (v případě funkčních mobilů), resp. 40 % (v případě nefunkčních mobilů).

V Praze takto každý rok skončí v šuplíku okolo 150 tisíc kusů nepotřebných mobilů. Na konci roku 2020 připadal na obyvatele v Praze 1,12 kusu nepotřebného mobilu odloženého někde v domácnosti, tedy celkem 1,4 milionu kusů nepotřebných mobilů. To je asi 140 tun nepotřebných mobilů.

Alarmující je, že padesát procent Pražanů nemá dostatek informací o recyklaci mobilních telefonů.

Jak a kde mobil odevzdat?

Mobil stačí zabalit a odnést do jakékoli Zásilkovny, kde jej díky kódu 98 765 259 odešleš bezplatně. Lidé v Praze mají kromě toho ještě možnost využít sběrné boxy na některých radnicích městských částí. Více informací k tomu najdeš na webových stránkách 100 gramů pro přírodu.

Domů
Sdílet
Diskuse