Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
16. října 2022 13:55
Čas čtení 1:17

Petr Fiala popřel svůj vlastní výrok o stejnopohlavních svazcích, omluvil se za to

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Petr Fiala popřel svůj vlastní výrok o stejnopohlavních svazcích, omluvil se za to
Zdroj: Občanská demokratická strana

Fiala si svůj výrok nejprve nepamatoval.

Premiér Petr Fiala (ODS) se na sociálních sítích omluvil za popření svého vlastního výroku, který pronesl v rozhovoru pro Deník N. Týkal se stejnopohlavních svazků, které Fiala označil za „jiné životní styly“. Výrok mu v pořadu Napřímo připomněl také moderátor Rey Koranteng, předseda vlády mu odpověděl, že si nepamatuje, že by taková slova použil. 

Fiala: Na tuto konkrétní formulaci jsem si nevzpomněl

Deník N v sobotu požádal Fialu o reakci na výroky kandidáta na prezidenta Pavla Fischera, který se v dřívějším rozhovoru pro redakci vymezil vůči zrovnoprávnění stejnopohlavních svazků s manželstvím. Podle něj by se tím posílily obavy, že se bude obchodovat s dětmi. Právě Fischerovu kandidaturu podporuje vládní koalice. 

„O mně je známo, že nejsem stoupencem toho, abychom postavili svazky stejnopohlavních párů na roveň manželství. Mám pro to hodnotové, náboženské a další důvody, ale to vůbec neznamená, že nejsem připraven respektovat jiné životní styly. Musíme mluvit o tom, jaká práva mají lidé, kteří žijí v registrovaném partnerství. Ani to neznamená, že nejsem připraven se podrobit demokratické vůli většiny,“řekl Deníku N v reakci na Fischerova slova Fiala.

Na výrok o jiných životních stylech se ho v neděli v pořadu Napřímo zeptal také moderátor Rey Koranteng. „Takový výrok si od sebe vůbec nepamatuji. Pochybuji, že bych ho kdy použil,“ řekl mu Fiala. Jen o chvíli později na sociální sítích zveřejnil omluvný status.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„Když člověk udělá chybu, je třeba to přiznat. Dnes jsem v TV Nova popřel výrok, jenž opravdu zazněl v rozhovoru pro Deník N. Důvod je jednoduchý: opravdu jsem si nevzpomněl na tuto konkrétní formulaci, navíc prezentovanou vytrženě bez celkového širokého kontextu daného rozhovoru, takže mi nepřišla ani přesná, ani adekvátní,“ napsal Fiala. Doplnil, že ho až později upozornili spolupracovníci, a omluvil se divákům TV Nova i čtenářům Deníku N.

V rozhovoru na Nově ovšem Fiala znovu uvedl, že není příznivcem postavení stejnopohlavních svazků na roveň manželství. Debatě o zlepšení životů těch, kteří žijí v registrovaném partnerství, se prý ale nebrání. 

Domů
Sdílet
Diskuse