Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
16. října 2022 13:11
Čas čtení 0:41

Zemřel herec Josef Somr, bylo mu 88 let

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zemřel herec Josef Somr, bylo mu 88 let
Zdroj: ČTK

Informaci přinesl deník Blesk.

Zemřel Josef Somr. Jednomu z nejznámějších českých herců bylo osmdesát osm let. Jako první přinesl zprávu deník Blesk, Radiožurnálu ji potvrdila hercova manželka. Somr se proslavil desítkami rolí, mezi nejznámější patřil výpravčí Hubička v oscarovém filmu Ostře sledované vlaky.

Josef Somr se narodil v moravské obci Vracov u Kyjova. Vystudoval brněnskou JAMU. První divadelní angažmá získal v Českém Těšíně, hrál v divadlech v Brně a Pardubicích. V roce 1965 se dostal do pražského Činoherního klubu. Později se stal členem Národního divadla.

Mezi filmovou elitu ho katapultovala už jeho druhá role prostopášného výpravčího Hubičky ve filmu Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky. Zahrál si v mnoha dalších oceňovaných snímcích, za všechny jmenujeme třeba Žert, Údolí včel, Smuteční slavnost nebo pohádku Tři veteráni. Před filmovou kamerou se naposledy objevil v roce 2016. Účinkoval také v řadě českých seriálů. 

Aktivní byl také v dabingu, jeho hlas několikrát využili tvůrci večerníčkových seriálů, namluvil také řadu dokumentů. Byl držitelem dvou divadelních Cen Thálie, obdržel i Českého lva za přínos kinematografii a také Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Domů
Sdílet
Diskuse