Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
16. října 2022 16:00
Čas čtení 0:49

Ruská armáda zastřelila šéfdirigenta divadla v Chersonu, odmítl s ní spolupracovat

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ruská armáda zastřelila šéfdirigenta divadla v Chersonu, odmítl s ní spolupracovat
Zdroj: Ministerstvo kultury Ukrajiny

Kerpatenko působil jako šéfdirigent divadla od roku 2004.

Ukrajinské ministerstvo kultury v sobotu potvrdilo smrt šéfdirigenta Chersonského hudebně-dramatického divadla Jurije Kerpatenka. Z oficiálního prohlášení vyplývá, že dirigenta zastřelila ruská armáda v jeho vlastním domě 14. října poté, co „kategoricky odmítl spolupracovat s okupanty“. Zprávu převzala agentura TASR.

Rusové chystali slavnostní koncert, Kerpatenko spolupráci odmítl

Podle zpráv místních médií, na něž se odvolala britská stanice BBC, Kerpatenko kategoricky odmítl účast na koncertě 1. října organizovaném představiteli okupační správy města. Kerpatenko působil jako šéfdirigent divadla od roku 2004, a když město okupovala ruská armáda, odmítl odtud odejít.

Podle ministerstva kultury chystali okupanti v Chersonu slavnostní koncert komorního orchestru Gilea. „Tímto koncertem chtěli okupanti demonstrovat údajné zlepšení mírumilovného života v Chersonu. Dirigent orchestru Jurij Kerpatenko však kategoricky odmítl spolupracovat s okupanty,“ uvedlo ministerstvo a blízkým a kolegům zemřelého dirigenta vyjádřilo upřímnou soustrast. 

Ruská armáda obsadila město Cherson hned na začátku války, takže je okupováno už více než sedm měsíců. Začátkem července se objevila informace, že ruská armáda v Chersonské oblasti unesla 457 lidí. Byli mezi nimi úředníci, starostové i kněží. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Rusko a jím podporované úřady nedávno v Chersonské oblasti a dalších třech okupovaných částech zorganizovaly referendum o jejich připojení k Ruské federaci. 30. září Putin podepsal dohodu o připojení okupovaných ukrajinských území k Rusku. Toto rozhodnutí Západ neuznává.

Domů
Sdílet
Diskuse