Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tereza Patočková
17. října 2022 17:33
Čas čtení 2:10

Angelina Jolie byla na internetu obviněna ze lhaní v žalobě proti Bradu Pittovi, odborníci za tím vidí vzorec mizogynie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Angelina Jolie byla na internetu obviněna ze lhaní v žalobě proti Bradu Pittovi, odborníci za tím vidí vzorec mizogynie
Zdroj: Getty Images/Anthony Harvey

Že nenávist schytává Jolie místo Pitta, se řídí dle odborníků děsivě známým schématem, které se opakovaně odehrávalo během procesu s Amber Heard a Johnnym Deppem. Jeden druhého tehdy obviňovali z pomluv a zneužívání.

Poté, co Angelina Jolie podala protižalobu na svého bývalého manžela Brada Pitta, která obsahovala podrobná obvinění ze zneužívání, jež podle ní Pitt způsobil jí a jejich dětem, propukla minulý týden v některých koutech internetu vůči Jolie nenávist. Jolie měla přitom být obětí údajného násilí ze strany Pitta, na internetu však byla téměř okamžitě očerněna.

Odborníci na právo a gender se obávají, že po procesu s Amber Heard a Johnnym Deppem vznikl nebezpečný precedens lidových soudů vůči ženám. Informuje o tom server Vice

Jakmile se obvinění objevila, mnoho lidí na internetu přispěchalo na Pittovu obranu. Známý youtuber například tvrdil, že Jolie chce Pitta „zničit“, a obvinil ji, že proti němu vede pomlouvačnou kampaň. „Je naštvaná a jde jí o krev,“ uvedl další uživatel Twitteru.

Samotná protižaloba podaná v Los Angeles tvrdí, že ze strany Pitta došlo k vážnému násilí: „Pitt chytil Jolie za hlavu a třásl s ní, pak ji chytil za ramena a znovu s ní třásl, než ji strčil proti zdi koupelny,“ uvádí se v protižalobě. Tvrdí se v ní také, že Pitt „udeřil“ jedno dítě a „škrtil“ druhé, načež rodinu polil alkoholem.

17. dubna 2024 16:00 Čas čtení 7:27 „Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová „Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová

Že nenávist schytává Jolie místo Pitta, se řídí dle odborníků děsivě známým schématem, které se opakovaně odehrávalo během procesu s Amber Heard a Johnnym Deppem. Jeden druhého tehdy obviňovali z pomluv a zneužívání. Po celou dobu řízení se na sociálních sítích hrnula nenávist hlavně vůči Heard –⁠ uživatelé ji nazývali „lhářkou“, „manipulátorkou“ a „mrchou“. Útoky proti ní byly tak silné, že podle některých odborníků ovlivnily rozsudek.

Podle analytického nástroje Bot Sentinel se proces Heard–⁠Depp vyznačoval také „jedním z nejhorších případů manipulace s platformou a zjevného zneužívání ze strany skupiny účtů na Twitteru“.

Terčem nenávisti se ale stala také 34letá herečka ze seriálu Westworld Evan Rachel Wood, kterou její bývalý partner Marilyn Manson žaluje za obvinění z fyzického násilí, jež proti němu vznesla. Několik dní po vynesení rozsudku nad Deppem a Heard napsal jeden z Mansonových příznivců na Twitteru: „Už panikaří, že další slavná žena může být odhalena jako lhářka... A mají k tomu dobrý důvod.“ Na tomto účtu byla Wood také označena jako Amber Heard 2.0

„Twitteroví trollové, kteří zaútočili na Amber Heard, nedávno začali útočit na Evan Rachel Wood a Cassidy Hutchinson. Trollové přirovnávali tyto ženy k Amber Heard a použili proti nim stejné hrubé taktiky,“ uvádí ve výše uvedené zprávě Christopher Bouzy, výkonný ředitel Bot Sentinel. Informuje o tom také server Newsweek.

15. října 2022 13:44 Čas čtení 2:09 Pět let od #MeToo. Weinstein je ve vězení na 23 let, soud se Spaceym pokračuje Pět let od #MeToo. Weinstein je ve vězení na 23 let, soud se Spaceym pokračuje

Pro mnohé je současný tón online mizogynie ostrou reakcí na vývoj, kterého bylo dosaženo v éře po #metoo. Tyto vzorce jsou výrazné: Jolie, Wood a Heard byly zažalovány muži, které předtím obvinily. Depp a Manson zahájili žaloby proti svým bývalým partnerkám za jejich výroky o zkušenostech se zneužíváním, a to na ochranu své osobnosti. Pitt se mezitím údajně snažil přimět Jolie, aby podepsala dohodu o mlčenlivosti. Ta by jí zabránila kdykoli promluvit o obviněních ze zneužívání, což Jolie ve své protižalobě označila za „manipulaci“. Mezitím stojí za to věnovat pozornost těmto vzorcům, které se v Hollywoodu odehrávají, a to kvůli jejich vlivu a možným následkům. 

„Deppovo vítězství vytvořilo plán, ve kterém okamžitě existuje PR mašinérie, která stojí za vylíčením její osoby (Heard, pozn. red.) jako pachatele... vidíme to u Jolie i u Evan Rachel Wood,“ uvedla Farrah Khan, která se věnuje osvětě na poli sexuálního násilí a traumat.

Domů
Sdílet
Diskuse