Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. října 2022 20:45
Čas čtení 1:04
Radim Šlechta

Cukr může zhoršit menstruační bolesti. Přečti si, které potraviny naopak pomáhají

Cukr může zhoršit menstruační bolesti. Přečti si, které potraviny naopak pomáhají
Zdroj: Unsplash/Robert Anderson/volně k užití
NEWS MENSTRUACE VĚDA ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Podle studie cukr i některé další potraviny zhoršují menstruační bolesti.

Na menstruační křeče má velký vliv i to, jak se lidé s menstruací stravují. Některá jídla mohou výrazně zhoršit průběh menstruace, některá jej naopak mohou zlepšit. Vyplývá to z výzkumu North American Menopause Society. O výzkumu informuje server Mediacal News.

Menstruační bolesti může podle výzkumu zhoršit konzumace vysoce zpracovaných potravin. Naopak nenasycené mastné kyseliny mohou proti bolesti pomoci. Ty se nachází například v rybách, oříšcích nebo lněných semínkách.

Doporučeno
Vliv menstruace na sport: Svůj cyklus sledují elitní fotbalistky i biatlonistky, pro jiné je toto téma tabu Vliv menstruace na sport: Svůj cyklus sledují elitní fotbalistky i biatlonistky, pro jiné je toto téma tabu 18. září 2022 6:00

„Rafinovaný cukr, běžné kuchyňské oleje, transmastné kyseliny, mléčné výrobky, zpracované a červené maso, rafinované obiloviny a alkohol jsou považovány za vysoce zánětlivé potraviny. Předpokládá se, že tyto ‚zánětlivé potraviny‘ způsobují zvýšené uvolňování prostaglandinů. Zvýšené uvolňování prostaglandinů (typ hormonů – pozn. red.) je spojeno s dysmenoreou (křeče v podbřišku a zádech – pozn. red.) v důsledku zvýšené vazokonstrikce (stažení hladkého svalu – pozn. red.) cév vyživujících děložní svalstvo. To vede ke křečím v děloze v důsledku sníženého průtoku krve dělohou. Předpokládá se, že dodržování protizánětlivé diety zmírňuje nárůst prostaglandinů,“ okomentovala výsledky studie Monica Christmas z NAMS, která se na studii nepodílela.

Pomoci může například také čerstvé ovoce a zelenina. Analýza ukázala, že lidé, kteří se stravují vegansky nebo jedí převážně rostlinnou stravu, mívají menší menstruační bolesti a celkově mírnější průběh menstruace díky menší tvorbě zánětů v těle. Není ale potřeba držet drastické diety, jen prosté omezení „zánětlivých potravin“ může výrazně pomoci.

Kdy vyhledat lékaře?

Pokud tě provází bolesti spojené s menstruací, neboj se vyhledat odbornou pomoc. Do příznaků nejčastějšího onemocnění spojeného s menstruací –⁠ endometriózy –⁠ patří silná a bolestivá (až paralyzující) menstruace, bolestivý sex, problémy s vyprazdňováním nebo i problémy s početím, případně neplodnost. Celý náš článek o této nemoci si můžeš přečíst na tomto odkaze.

Domů
Sdílet
Diskuse