Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
19. října 2022 11:20
Čas čtení 1:45

Organizace vyzvaly vládu k okamžitému přijetí manželství pro všechny a další ochraně queer lidí. Svolaly akci na Václavské náměstí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Organizace vyzvaly vládu k okamžitému přijetí manželství pro všechny a další ochraně queer lidí. Svolaly akci na Václavské náměstí
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Organizace Jsme fér, Prague Pride a další představily na středeční tiskové konferenci otevřenou výzvu vládě ČR a Parlamentu ČR, která má ochránit LGBTQ+ lidi v Česku.

Spolky Jsme fér, Prague Pride a další přestavily ve středu dopoledne na tiskové konferenci otevřenou výzvu Společně proti nenávisti, prostřednictvím níž vyzvaly vládu a Parlament České republiky „ke konkrétním krokům k ochraně LGBT+ lidí, jejich rodin a dětí“. Ve výzvě vymezily tři konkrétní kroky, které po zákonodárcích požadují. Zároveň oznámily akci spojenou s iniciativou, která proběhne 26. října od 18:00 na Václavském náměstí.

13. října 2022 16:00 Čas čtení 0:46 Prohlášení Refresheru k vraždám v Bratislavě: Slušnost a tolerance musí převládnout Prohlášení Refresheru k vraždám v Bratislavě: Slušnost a tolerance musí převládnout

„Tragická událost, která se odehrála na Slovensku, se nás dotýká. Pojí nás společná historie, kultura, ale i rodinné vazby. Proto je důležité zareagovat. To, o čem budeme mluvit, je to, co se týká LGBTQ+ lidí. Ale já sama jsem hetero žena a nechci v takové atmosféře vychovávat své děti,“ uvedla Lucie Zachariášová z iniciativy Prague Pride a Jsme fér.

Celé znění otevřené výzvy vládě ČR

Dodala, že se pod výzvu, která se od středy otevřela pro veřejnost, podepsalo 22 organizací nebo platforem. Výzva obsahuje tři konkrétní požadavky na ochranu zdraví LGBTQ+ lidí. Prvním je novelizace trestního zákona, která má zajistit stejnou ochranu této skupině lidí – jež je ohrožena předsudečnou trestnou činností –, jakou mají jiné, dnes již chráněné skupiny. Druhým požadavkem je urgentní přijetí manželství pro všechny a třetím ukončení kastrací trans osob.

„Je potřeba zmínit, že situace je patrně výsledkem dlouhodobého zhoršování situace a růstu ultrakonzervativní nálady ve společnosti a zvyšující se polarizace. Státy visegradské čtyřky se propadají v hodnocení LGBTQ+ lidí, což reflektuje zvyšující se konzervativní rétorika v politickém spektru,“ pokračoval zástupce organizace Queer Geography Michal Pitoňák.

Uvedl, že jedním z velkých problémů je také nadměrná sebevražednost. „Míra stigmatizace je přímo úměrná sebevražednosti v zemích. Psychologické dopady jsou do jisté míry odvratitelné přijetím nutné legislativy,“ přidal.

Manželství pro všechny i zdraví trans osob

Klára Kalibová z organizace In IUSTITIA dodala další informace. „Nárůst útoků na LGBTQ+ lidi můžeme vidět od roku 2021. Nominálně jsme jich měli 32. LGBTQ+ komunita je druhá nejvíce ohrožená předsudečným násilím po Romech. Odmítáme si to připustit. V současné době česká legislativa hrubě neodpovídá trendu v celé Evropě,“ zmínila s tím, že zakotvená ochrana pro queer osoby je v zákonech i ve Španělsku, Itálii či na Slovensku. 

21. dubna 2024 9:00 Čas čtení 11:08 Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká

„Pokud vás někdo napadne, protože jste politik, jste lépe chráněn, než když je někdo gay,“ dodala. Zachariášová ještě kladla důraz na manželství pro všechny. „Proč to pomůže? Ve 33 zemích na světě, kde už je to schváleno, to vedlo ke zvýšení akceptace, přijetí a uznání v dané společnosti. Přijetím manželství se taktéž snižuje sebevražednost,“ vyjmenovala.

„Manželství je řešení, které pomůže. Nechceme polovičaté manželství, nejsou to pololidé, aby měli polovičaté manželství,“ dodala. Všechny tyto požadavky včetně požadavku na ukončení kastrací trans osob se budou probírat na shromáždění svolaném výše zmíněnými organizacemi, a to 26. října na Václavském náměstí.

Domů
Sdílet
Diskuse